Đorđević piše prijave

Izvor: Blic, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević piše prijave

Nisam dužan milijardu dinara poreza. Nije tačno da državi ne plaćam naknadu za korišćenje vode. Oni koji to tvrde, neka dostave javno koje sam fiktivne ugovore potpisivao, koja su moja preduzeća blokirana, gde sam pokrenuo stečaj, koje su to banke kojima dugujem 20 miliona evra i u kojim preduzećima plate kasne. Ovo su sve laži i klevete - rekao je juče pred novinarima Vojin Đorđević, predsednik „Si end Si grupe".

Đorđević je, kako je istakao, „ispričao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prvo priču koja je lična i emotivna". Sledeća konferencija za medije biće sazvana kako bi javnost čula o učestvovanju drugih preduzeća s ciljem da otmu Đorđevićevu imovinu, a tada će obelodaniti i ko je davao podršku Vladi Divcu u ovom postupku, kao i o sadržaju krivičnih prijava koje se pripremaju.

- Više bih voleo da je Vlade Divac danas ovde sa mnom i da svečano potpisujemo ugovor o partnerstvu, a obojica smo u startu to želeli. Želeo sam da imam čoveka i partnera kome verujem, koji je veliko ime, ima veze u svetu i ima novac. Partnerstvo zahteva razumevanje i pre svega poverenje. Iz takve jedne atmosfere potpuno je nestvarno da se ja danas nalazim ovde i da njega optužujem, a da on odgovara sa ličnim uvredama - naglasio je Vojin Đorđević.

Po njegovim rečima, već nakon potpisivanja ugovora, došlo je do nerazumevanja, a on se zato složio da se postavi uprava koja bi upravljala i „Voda vodom" i „Gorkim listom".

- I baš zbog toga što se narušilo naše poverenje, Vlade Divac i ja smo u aprilu pričali i složili se da bez poverenja nema partnerstva i da je najbolje da se mirno raziđemo. Obojica smo se složili i da je jedini uzrok nepoverenja njegov zastupnik Zvonimir Nikezić, koji je samo iz njemu znanih razloga kod Divca budio osećaj da će biti prevaren za svoj novac. Pa to je bilo nemoguće jer je Nikezić upravljao novcem i kapitalom i „Gorkog lista" i „Voda vode" - kazao je Đorđević.

Tada su, kako kaže, i on i Divac shvatili da su gubitnici i da se njihova ideja urušava i da je najbolje da se raziđu. Čak je i Nikezić rekao da je to u redu, kaže Đorđević, i da se ne povlače neprijateljski potezi.

- Nisam ni znao šta to zapravo znači. Sledećeg dana me je pozvao Divac da mi kaže kako su advokati preduzeli neke korake, a da on ne zna o čemu je reč, ali da će sve biti uredu. Posle sam saznao da je Divac, protivno moralnom i partnerskom kodeksu, podneo Agenciji za privredne registre dokumentaciju za upis u 30 odsto „Gorkog lista" i 100 odsto „Voda vode". Iako nije platio dogovoreno, a jasno je ugovorom bilo definisano da tek kada isplati novac i promene se osnivačka akta, da onda može da se upiše vlasništvo po 30 odsto „Voda vode" i „Gorkog list" - naglašava Vojin Đorđević.

On nije želeo da kaže kolika je ukupna cena koju je tražio za dogovoreno vlasništvo, a takođe je istakao i da ne zna koliko je Divac i da li je uopšte dao svog novca ili su se preduzeća u međuvremenu zaduživala.

- Nije mi isplaćeno ni približno od onog što smo se dogovorili, a na putu sam da izgubim celu grupaciju - kategoričan je Đorđević koji je optužio Divca da je svojim javnim pismom hteo da skrene pažnju sa neispunjavanja dogovorenih obaveza, već da je baveći se klevetama i lažima želeo njega kao čoveka i poslovnu ličnost da degradira.

Advokatski tim „Si end Si grupe" podneo je 18. oktobra Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj žalbu zbog upisa Vlade Divca 100 odsto vlasništva u „Voda vodi".

Poreski dug

Poslednjih dana moglo se čuti da Kompanija „Si end Si" nije izmirila svoje poreske obaveze prema državi.

- Često se dešava da preduzeća ne mogu u dan da plate svoje obaveze, već da to čine nekoliko dana, deo po deo. Međutim, u slučaju da obaveze ne ispunjavaju, Poreska uprava šalje opomenu i daje rok od pet dana za uplatu poreza. Ukoliko ni tada preduzeće ne izmiri svoje obaveze, donosi se rešenje o prinudnoj naplati. U slučaju da nema dovoljno novca, uzima se u obzir prvo pokretna imovina, a potom nepokretna. Nama nije za cilj da ugasimo preduzeće, zato ukoliko ne mogu da izmire svoje poreske obaveze, zbog različitih razloga upućujemo ih na instituciju reprograma - odlaganja plaćanja obaveza na najduže godinu dana, uz plaćanje u ratama - objašnjavaju u Poreskoj upravi.

Prevara i vlasništvo

Đorđević je juče na uvid novinarima dostavio i dokument koji je, prema njegovim rečima, upotrebljen za nezakonit upis 100 odsto vlasništva „Vode vode" u Agenciji za privredne registre.

- Najveće nezakonje i pokušaj prevare Agencije bilo je to što je Zvonimir Nikezić, zastupnik Vlade Divca, potpisao odluku o osnivanju novog društva „Voda voda". Dakle, na postojeće društvo „Voda voda", koje nije ugašeno kao pravno lice, a koje je osnovano još 2005, a prošle godine je ostvarilo profit od preko 100 miliona dinara, osniva se kao novo društvo „Voda voda". Apsurd je utoliko veći jer su podaci novoosnovanog društva isti kao kod postojećeg. Imaju isti matični i PIB broj. To je falsifikovanje koje ne verujem da je viđeno u srpskom pravosuđu. Čak i na sajtu Agencije stoji da je Divac upisan kao osnivač „Voda vode" od 2005. godine! - rekao je Đorđević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.