Đorđević i Vučić lagali: Njemačka ne poklanja Srbiji vojne helikoptere

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Jan.2017, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević i Vučić lagali: Njemačka ne poklanja Srbiji vojne helikoptere

BERLIN - Bundeswehr neće donirati Srbiji četiri vojna helikoptera Airbus H145M, kako su tvrdili srbijanski mediji. To je rečeno DW-u u njemačkom Ministarstvu obrane.

Portal britanskog vojnog magazina IHS Janes u srijedu je, s tjedan dana zakašnjenja, izvijestio da je Srbija dogovorila nabavku devet Airbusovih helikoptera H145M – šest za vojsku, tri za policiju. U petom odlomku kratkog izvještaja doslovce piše:

„Nepotvrđeni izvještaji najavljuju da će Njemačka >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << donirati Srbiji dodatna četiri korištena helikoptera H145M kako bi omogućila srpskim zračnim snagama da raspolažu flotom od deset ovih letjelica."

Vijest je preuzeo Tanjug, peti odlomak je prešao u naslov s upitnikom, onda su razni mediji preuzeli vijest, upitnik se negdje zagubio pa su recimo Večernje novosti naslovile „Srbija dobija četiri helikoptera od Nemaca", a tabloid Informer „Isprsili se Nemci!"

Međutim od toga nema ništa. U Zračnim snagama Bundeswehra (Luftwaffe) je za DW neslužbeno rečeno da o donaciji pojma nemaju – a oni bi morali znati, jer u čitavoj Njemačkoj samo Luftwaffe ima ove helikoptere. Jedna glasnogovornica njemačkog Ministarstva obrane u Berlinu za DW službeno kaže: „Nije planirana donacija helikoptera H145M iz flote Bundeswehra Srbiji."

I sama njemačka vojska ima tek šest ovakvih helikoptera, a još devet treba biti isporučeno do lipnja ove godine. Prvi su stigli u prosincu 2015., a s Airbusom je potpisan sedmogodišnji „kasko" ugovor o održavanju. Stoga nema nikakve logike u tomu da Bundeswehr nekome poklanja nove helikoptere za koje je tek obučio prve pilote. Bundeswehr je helikoptere, dodatnu opremu i održavanje platio 194 milijuna eura.

H145M je višenamjenski helikopter s digitalnim kokpitom, potpuno opremljen za noćno letenje. Može se koristiti za transport trupa, izviđanje ili kao laki borbeni helikopter. Bundeswehr ih drži u bazi u Laupheimu, svega sto kilometara zračne linije od Calwa, gdje su smještene Specijalne postrojbe komandosa. Airbusov helikopter je predviđen i za njihov transport.

U studenom prošle godine je srpski ministar obrane Zoran Đorđević spomenuo da se s Njemačkom pregovara o nabavci dva helikoptera, ali nije precizirao o kojim helikopterima se radi.

„U pitanju je poklon. Pregovaramo da dobijemo najviše moguće, da to bude dovoljan broj i za nas i za MUP." Njemačka ima više civilnih helikoptera H145 koji služe uglavnom za spasilačke misije. Ali „poklon" definitivno neće biti verzija H145M.

Inače, srpski političari često sami unose zabunu kada paušalno govore o „njemačkim helikopterima". Tako je premijer Aleksandar Vučić, govoreći o nabavci Airbusovih letjelica, svo vrijeme govorio o „njemačkim helikopterima". Airbus je zapravo kompanija u kojoj Njemačka i Francuska imaju po 11,1 posto vlasništva, a Španjolska 4,2 posto. Time ove tri zemlje raspolažu pravom veta na poslovne odluke.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.