Đinping upozorava: To može dovesti do rata

Izvor: B92, 15.Jan.2017, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đinping upozorava: To može dovesti do rata

Ženeva -- Kineski predsednik Si Đinping će promovisati "inkluzivnu globalizaciju" na predstojećem Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu.

On će upozoriti da populistički pristup može dovesti do rata i siromaštva, saopštili su kineski zvaničnici.

"Sa usponom populizma, protekcionizma i nativizma, svet je došao do istorijske prekretnice gde jedan put vodi ka ratu, siromaštvu, konfrontaciji i dominaciji, a drugi ka miru, razvoju, saradnji i rešenjima koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << donose obostranu korist", izjavio je predsednik kineske Kancelarije za informacije pri Državnom savetu, Đeng Đanguo, na simpozijumu u organizaciji Svetske trgovinske organizacije u Ženevi.

Kineski predsednik će, kako je rekao, otputovati u Davos kako bi se založio za razvoj, saradnju i ekonomsku globalizaciju, a sve u cilju izgradnje "ljudske zajednice sa zajedničkom sudbinom".

Zamenik kineskog ministra inostranih poslova Li Baodong je na konferenciji za novinare u Pekingu, povodom posete kineskog predsednika Davosu iduće nedelje, rekao da će Kina na forumu izneti svoj stav u pogledu usmeravanja ekonomske globalizacije ka većoj inkluzivnosti.

On se osvrnuo i na optužbe upućene na račun Kine za trgovinski protekcionizam, nazivajući takve kritike neopravdanim.

"Trgovinski protekcionizam će dovesti do izolacije i nije ni u čijem interesu", kazao je on.

Sji je prvi kineski predsednik ikada koji će prisustvovati godišnjem forumu u Davosu, koji će od 17. do 20. januara okupiti elitu iz političkog i ekonomskog sveta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.