Izvor: B92, 28.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas o prioritetima NIP-a

Sombor -- Prioritet Nacionalnog investicionog plana biće nova radna mesta, kaže ministar zadužen za NIP Dragan Đilas.

To će biti priroritet u naredne četiri godine, rekao je u Somboru novi ministar bez portfelja. "NIP će pretrpeti i određene izmene što se tiče prioriteta", rekao je Đilas posle potpisivanja Memoranduma o dodeli novca iz NIP-a firmi "Kalcedonija".

"Osim ulaganja u projekte koji omogućavaju otvaranje novih radnih mesta, prioriteti će i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti škole, bolnice i sve ono što je neophodno za poboljšanje uslova života", rekao je on.

Istim povodom u Somboru, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kazao je da se iz NIP-a ubuduće neće finansirati projekti vezani za vojsku, pravosuđe i poresku upravu, već će to biti redovni rashodi tih budžetskih korisnika.

Prema Dinkićevim rečima, ove godine je planirano da se iz NIP-a izdvoji 25 do 30 miliona evra za podsticanje "grinfild investicija", a do sada je ugovoreno 10 miliona evra.

Sve za izvoz

Inače, italijanska firma "Kalcedonija" izgradiće u Somboru fabriku ženskog rublja, koja će zaposliti 400 radnika, a postoji mogućnost da za dve godine bude sagrađena još jedna fabrika, koja će zaposliti isti broj radnika. Za izgradnju fabrike izdvojena su sredstva i iz Nacionalnog investicionog programa.

Fabrika italijanske "Kalcedonije" koja će se graditi u Somboru trebalo bi da počne da radi krajem naredne godine, a vrednost ulaganja iznosti 15 miliona evra. Iz Nacionalnog investicionog programa, republička vlada izdvojila je subvencije u iznosu od 800.000 evra, tj. 2.000 po zaposlenom.

Somborska fabrika će sve što proizvede izvoziti, a doprineće i razvoju samog regiona, čime je ta investicija u skladu i s prioritetima Ministarstva ekonomije.

Vojvodina je u poslednjih nekoliko godina, uz Beograd, region za koji su najviše zainteresovani strani ulagači, rekao je predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, nakon potpisivanja ugovora.

U poslednjih pet godina u Vojvodini su strani investitori, po njegovim rečima, uložili oko tri milijarde evra, a po investicijama prednjače Zrenjanin, Inđija i Pećinci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.