Izvor: B92, Beta, 14.Jul.2009, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Uvreda za Beograd i Srbiju

Beograd -- Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas smatra da je ponuda koju je za Beogradski sajam dao konzorcijum Rimini-Verano motors, uvredljiva i za Beograd i za Srbiju.

"Moj stav kao gardonačelnika je da apsolutno ne dolazi u obzir da se sajam proda po ovoj ceni", rekao je je on, navodeći da je "neprimereno da neko ponudi manje od dva miliona evra u novcu za kupovinu sajma".

Đilas je rekao da je otkazao za sutra zakazan sastanak sa predstavnicima srpsko-italijanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konzorcijuma, čim je saznao da je za kupovinu 70 odsto kapitala Beogradskog sajma ponuđeno 1,8 miliona evra.

Kako je kazao, predstavnicima konzorcijuma je "vrlo jasno preneo svoj stav da o takvoj ponudi ne možemo da pričamo".

"Mislim da je krajnje vreme da ljudi koji žele da investiraju u Beograd shvate da mi znamo da nemamo puno para i da je kriza, da smo siromašni, ali nismo toliko siromašni da prodajemo ono što puno vredi u bescenje da bi neko od toga pravio ekstremni profit", naveo je on.

Đilas je kazao da tenderska komisija ne mora da čeka zakonski rok od mesec dana da bi donela odluku o poništavanju tendera, jer "može i ranije da završi ovu priču".

Gradonačelnik Beograda je rekao da žali što se odustalo od toga da se prilkom tendera odredi minimalna cena za prodaju sajma, pošto bi na taj način izbegli "farsu koja nam se desila".

Na pitanje da li postoji interes da Beogradski sajam ostane u vlasništvu države, Đilas je kazao da su za sajam potrebne velike investicije od više desetina miliona evra koje grad nema.

"Sajam će nastaviti da funkcioniše kao i do sada", kazao je on i naveo da će verovatno u nekom trenutku, kada "procenimo da postoji interes i kada ocenimo da ne ko zaista želi da ulozi u Beograd i Srbiju opet potražiti strateškog partnera".

"Kriza ce proći, sajam će funkcionisati, pa ćemo kada dođu neka bolja vremena opet potražiti pravog strateškog partnera", zaključio je Đilas.

On je podsetio da je "Beogradski sajam preduzeće koje funkcioniše sa skoro dva miliona evra dobiti godišnje", da odlukom Vlade Srbije 50 odsto sredstava od njegove prodaje pripada gradu Beogradu, kao i da sajam već sada koristi više od 100.000 kvadratnih metara prostora i zauzima 22 hektara u centru prestonice.

Kanjoni o ponudi za Sajam

Predsednik konzorcijuma koji je dao ponudu za Beogradski sajam, Lorenco Kanjoni kaže da namera ponuđača nije bila da cenom od 1,8 miliona evra nekoga provocira.

"Nemamo nameru da uvredimo ili provociramo našom ponudom za privatizaciju Beogradskog sajma. Spremni smo da započnemo najuspešnije pregovore, ali prepreke nisu samo ekonomske prirode", navodi se u saopštenju predsednika konzorcijuma Sajma Rimini i Verano motorsa.

Kanjoni, koji je predsednik Sajma Rimini, priznao je da je početna cena od 1,8 miliona evra za 70 odsto kapitala Beogrdskog sajma niska, ali je naveo da bi se, pored cene, pregovaralo i o "drugim aspektima koji jako utiču na procenu Beogradskog sajma".

"Posebno očekujemo odgovore u vezi sa aktuelnim preprekama, koji se tiču Beogradskog sajma, a koje u suštini menjaju njegovu vrednost. Ukoliko bi se te prepreke otklonile, svakako bismo mogli započeti razumne i konkretne pregovore", naveo je Kanjoni ne precizirajući o kakvim se prepremama radi.

On je naveo da se nada da će pregovori moći da počnu što pre jer interes ponudjača za Beogradski sajam ima "strateški karakter" i da njegovi planovi premašuje ono što je traženo tenderom.

Kanjoni je objasnio da je namera konorcijuma Rimini-Verano da poveća broj medjunarodnih sajmova u Beogradu, a da bi se to postiglo, kako je rekao, "beogradska sajamska četvrt mora da postane elegantan i funkcionalan centar, osmišljen prema najvišim evropskim standardima".

Ministarstvo nezadovoljno ponudom

Jedina ponuda za kupovinu Beogradskog sajma od 1,8 miliona evra neprihvatljiva za Ministarstvo ekonomije i za direktora Sajma.

Konzorcijum kompanija Verano motors i Rimini, koji je jedini konkurisao na tenderu za kupovinu 70 odsto kapitala Beogradskog sajma, ponudio je 1,8 miliona evra, investicioni program od 35 miliona evra i ispunjavanje minimalnih obaveza iz socijalnog programa. Ponudom konzorcijuma nezadovoljni su Ministarstvo ekonomije i direktor Beogradskog sajama Anđelko Trpković.

Iako se očekivalo da će jedini zainteresovani kupac - sajam Rimini i Verano - ponuditi blizu 20 miliona evra, koliko je procenjeno da vredi imovina Beogradskog sajma, to se nije dogodilo.

Njihova ponuda za kupovinu 70 odsto kapitala Sajma, manja je skoro 10 puta od očekivane, a približna je prošlogodišnjoj zaradi.

Naime, prema podacima Agencije za privredne registre, Beogradski sajam je u prošloj godini imao profit od 148 miliona dinara, ili više od milion i po evra.

Ipak, kako objašnjava protparol konzorcijuma kompanija Verano motors i sajma Rimini, Mark Pulen, konzorcijum planira da investira 35 miliona evra u Sajam.

On kaže da je napravljen i biznis plan od koga očekuju da će Beogradu i Srbiji donosti milione evra godišnje.

"Samo takse, porezi, prihodi od poslova sklopljenih na Sajmu, troškova budućih izlagača i gostiju, ostali neposredni prihodi - samo su deo ukupnih prihoda za Beograd i Srbiju. Tokom gradnje novih sajamskih hala biće uposlene domaće građevinske firme, koje su jedan od najvažnijih privrednih sektora, biće otovreno nekoliko radnih mesta u toku gradnje i kada se završi rekonstrukcija Sajma”, navodi Pulen.

Ministarstvo ekonomije je protiv prodaje Beogradskog sajma za 1,83 miliona evra, saznaje B92 u ovom ministarstvu.

U Ministarstvu ističu da je ponuda neprihvatljivo niska i da očekuju da tenderska komisija odbaci ponudu.

Beogradski sajam neće biti prodat budzašto, to je čvrst stav ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

I direktor Sajma Anđelko Trpković ističe da je ponuda neprihvatljiva.

Konačnu odluku da li će većinski vlasnik sajma postati konzorcijum Sajam Rimini-Verano doneće tenderska komisija.

Bivši direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović za B92 kaže da postoji osnov da komisija odbije ponudu Verano-Riminija iako ona ispunjava sve uslove tendera.

"Tenderske procedure Agencije za privtizaciju uvek predviđaju da kada se javi samo jedan ponuđač, Agencija može da odustane bez bilo kakvog obaveštenja”, kaže Pavlović.

"Tako da svako ko je išao na tender znao je da ako se prijavi jedan jedini ponuđač moguće je odustati od dalje procedure, bez bilo kakve nadoknade troškova ponuđaću”, objašnjava on.

Ukoliko tenderska komijsa odluči da odbije jedinu postojeću ponudu, tender će biti poništen, a Beogradski sajam ostaće društveno preduzeće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.