Đilas:Pokretanje ekonomije je ključ

Izvor: B92, 29.Jan.2013, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas:Pokretanje ekonomije je ključ

Beograd -- Predsednik DS-a Dragan Đilas u otvorenom pismu predložio novi program stranke koji pokretanje ekonomije vidi kao ključ za postizanje svih ciljeva.

"Socijaldemokratija bez privrede koja radi, teško je ostvariva politička ideja. Društvo koje ne stvara, nema šta ni da deli", naveo je Đilas u pismu objavljenom na internet sajtu stranke (www.ds.org.rs).

"Cilj DS-a oduvek je bila Srbija koja počiva na vladavini prava, na jakoj građanskoj srednjoj klasi, Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja kroz razvijenu ekonomiju svojim građanima pruža finansijsku stabilnost, a kroz jake državne institucije bezbednost i sigurnost, koja ima jaku privredu koja radi i zapošljava", naveo je Đilas.

Predsednik DS-a je ukazao da je Srbija zemlja koja ne stvara, jer od 300.000 preduzeća oko 80 odsto posluje s gubitkom, a samo dva odsto preduzeća stvara 80 odsto bruto nacionalnog dohotka, dok je nezaposlenost od 30 odsto najveći problem zemlje.

Đilas je ocenio da država mora da prepozna poljoprivredu, prehrambenu industriju, energetiku, IT industriju i razvoj infrastrukture kao oblasti u kojima Srbija ima najveće šanse za uspeh.

On se zauzeo za jačanje industrije, formiranje razvoje i izvozne banke, kreiranje prostora za otvaranje novih državnih preduzeća u oblastima u kojima postoji jasan državni interes, pre svega u poljoprivredi.

"Neophodno je da unapredimo uslove poslovanja i izjednačimo poziciju svih investitora u Srbiji, domaćih i stranih, velikih ili malih, zato što je svako radno mesto važno. Potrebno je da pređemo na fiksni kurs dinara, jer on odgovara proizvođačima i građanima, za razliku od trenutnog koji pre svega odgovara uvoznicima, bankarima i državi", naveo je Đilas.

Prema njegovim rečima, potrebno je usvojiti plan ubrzanog razvoja prvih deset gradova u Srbiji s najvećim privrednim potencijalom u narednih pet godina, kako bi se stvorili novi regionalni privredni centri, da se zabrani prodaja poljoprivrednog zemljišta i ostalih neobnovljivih prirodnih resursa u vlasništvu države, da se sprovedu mere za ukidanje monopola i da se obezbedi malim i srednjim preduzećima bolji položaj na tržištu.

"Nužno je da restruktuiramo, osavremenimo i profesionalno ojačamo javna preduzeća kako bismo ih učinili konkurentnim. Da predvidimo realne plate za menadžment, kao i bonuse kako za menadžment tako i za sve zaposlene, ako preduzeće ostvaruje dobit", dodao je Đilas.

On se takođe zauzeo za to da ukupan nivo izdvajanja poslodavca za primanja zaposlenih ne prelazi 50 odsto neto zarade.

"Za uspešan oporavak srpske privrede, ali i nastavak izgradnje slobodnog društva, neophodne su i ključne reforme. Ja verujem da su to: reforma državne uprave, reforme javnih preduzeća, reforma pravosuđa, reforma izbornog sistema i reforma obrazovnog sistema", naveo je Đilas.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đilas: Reformisati DS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2013

BEOGRAD -..Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas ocenio je danas da je potrebno sprovesti reformu DS-a kako bi se ta stranka vratila izvornoj politici i u otvorenom pismu predložio novi program stranke koji pokretanje ekonomije vidi kao ključ za postizanje svih ciljeva..."Socijaldemokratija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.