Izvor: Blic, 23.Mar.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić od EU zatražio 120 miliona evra za budžet Srbije

Evropska komisija razmatra sugestiju Beograda da 120 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU izdvoji za očuvanje makroekonomske stabilnosti i budžetske potrebe srpske vlade, izjavio je danas u Briselu evropski komesar Oli Ren.



Ren je, posle susreta s potpredsednikom srpske vlade Božidarom Đelićem, istakao da je moguće da za neke zemlje Zapadnog Balkana u 2009. počne ukidanje viza EU, budući da je u izveštajima stručnjih misija Evropske komisije ustanovljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << napredak u uslovima koje Srbija i druge države sprovode u tom cilju. Prema rečima evropskog komesara, podrška za stabilizaciju srpskog budžeta bi bio ponovni dokaz opipljive solidarnosti EU sa Srbijom koja nastoji da otkloni posledice finansijske krize i očuva makroekonomsku stabilnost. Ren je to rekao nakon što je Đelić predao pismo Evropskoj komisiji u kojem se predlaže da iz programa IPA za pretpristupnu podršku EU kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo Srbiji izdvoji 120 miliona evra za budžetsku stabilizaciju da bi se obezbedio nastavak reformi. To je, prema rečima Đelića, deo makrofinansijskog plana za 2010. o kojem Srbija razgovara i sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svetskom bankom, Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Đelić je dodao da je od Evropske komisije zatražio podršku za dogovor sa privatnim evropskim bankama u Srbiji da one odlože plaćanje dospelih dugova srpskih privatnih firmi od pet milijardi evra u ovoj godini. Te evropske privatne banke treba da učestvuju i u podršci za prevazilaženje srpskog budžetskog deficita, dodao je Đelić, rekavši da bi to bio "elemenat solidarnosti", imajući u vidu da su te banke ostvarile znatne profite u Srbiji.

"Zajednički je interes da se održi ekonomska sposobnost Srbije", naglasio je Đelić.

Ren je pozdravio činjenicu da je u Srbiji usvojen niz evropskih reformskih zakona, što ide na ruku i nastojanjima da se obezbedi liberalizacija viznog režima EU. Evropski komesar je obelodanio da je "utvrđen napredak" izveštajima stručnjaka EU o rezultatima koje su srpske i vlasti drugih zemalja Zapadnog Balkana ostvarile u sprovođenju uslova za postepeno ukidanje evropskih viza za srpske građane, u očekivanju da 2009. bez viza u Evropsku uniju putuju oni građani onih zemalja regiona, koje su ispunile nužne uslove. O tome će, u dogovoru s potpredsednikom Evropske komisije Žakom Baroom, uskoro biti objavljen celovit izveštaj. Ren je potvrdio da Srbija ima veliki kapacitet za pridruživanje Evropskoj uniji i naglasio da sve zemlje regiona imaju jasnu evropsku perspektivu, čim ispune nužne uslove.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.