Izvor: B92, 07.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić o dogovoru u Kini

Peking -- Otpisom 70 odsto kamata na dug Naftne industrije Srbije kineskoj kompaniji Sinohem ukupna dugovanja od 262 miliona dolara za naftu uvezenu iz Kine smanjenja su za 70 miliona dolara, potvrdio je u petak agenciji Beta ministar za finansije i ekonomiju Srbije Božidar Đelić. "Posle pet godina pregovora o reglisanju kineskog duga, koji su intenzivirani poslednja tri meseca razgovorima u Beogradu i Londonu, nakon besane noći u Pekingu postignut je dogovor o dugovanjima za naftu koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 90-tih godina iz Kine uvezena u Srbiju", rekao je Đelić.

Regulisanjem duga za naftu, kako je najavio Đelić, otvorena su vrata za povoljnije uslove otplate i tog dela duga, ali i za bolju privrednu saradnju Srbije i Kine. "Sinohem postaje saveznik za izvoz robe iz Srbije u Kinu. Do kraja marta iduće godine ta kompanija će, prema sporazumu koji je potpisala sa Vladom Srbije, napraviti listu proizvoda koji mogu da se izvoze na kinesko tržište", naveo je Đelić. To bi, rekao je Đelić, trebalo da smanji trgovinski deficit u trgovini Srbije sa Kinom koji je prošle godine bio 190 miliona dolara. Đelić je dodao da su tokom posete Kini predstavnici kompanije Lola potpisali ugovor sa jednom kineskom firmom vredan 4,5 miliona dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.