Izvor: B92, 24.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić najavio reviziju sistema školstva

Beograd -- Ministar finansija Srbije Božidar Đelić najavio je u petak da će uskoro uslediti revizija sistema mreže osnovnih i srednjih škola u Srbiji, koja će podrazumevati i smanjenje broja zaposlenih u školstvu. Đelić je na skupu direktora školskih ustanova iz cele Srbije u beogradskom Domu sindikata rekao da će "sledeća godina biti godina uspostavljanja jače centralizacije" u obračunu plata u školstvu, kao i godina oštrije kontrole korišćenja budžetskih sredstava. On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je istakao da je to posebno važno, jer se iz budžeta Srbije 42 odsto svih plata isplaćuje zaposlenima u prosveti. "Naše inspekcije su na terenu konstatovale da u velikom broju škola u Srbiji ima ogromnih sredstava na računu, ali imam poruku za vas - trošite pare, uzećemo vam ih 31. decembra", kazao je srpski ministar finansija.

On je istakao da je "veoma važno da se sopstveni prihodi u školskim ustanovama troše namenski". "Osnovne i srednje škole nisu tu da daju depozite bankama, što će se zakonom još čvršće urediti", rekao je Đelić. Iako "ne pričamo o masovnom otpuštanju u prosveti, sigurno dolazi ozbiljno pitanje koje se zove mreža", kazao je ministar finansija. On je naveo da se broj đaka prvaka u poslednjih deset godina u Srbiji smanjio za 15 odsto, ali ne i broj učitelja i škola.

Đelić je istakao da "iako će i sledeće godine prioritet Vlade Srbije biti prosveta", plate neće rasti istom dinamikom kao u protekle dve do tri godine. "Protokolom koji je nedavno potpisan, predviđeno je da se plate u prosveti povećaju još dva puta ove i tri puta iduće godine, kada će ukupno povećanje iznositi sedam odsto", precizirao je Đelić. On je poručio prisutnim direktorima školskih ustanova da "nije realno" da će im plate sa sadašnjih 210 evra u proseku, za dva godine porasti na 400 evra. Prema njegovim rečima, plate u prosveti će ubuduće rasti u skladu sa mogućnostima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.