Đelić o strategiji razvoja Srbije

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 10.Mar.2010, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić o strategiji razvoja Srbije

Božidar Đelić (FoNet, arhiva)

Kopaonik -- Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je da će prvi nacrt strategije razvoja Srbije do 2020. javnosti biti predstavljen do leta.

On je agenciji Beta rekao da će taj dokument najverovatnije obelodaniti Vlada Srbije, dodajući da je inicijativu za njegovo pravljenje prošle sedmice pokrenuo srpski predsednik Boris Tadić.

Nakon predstavljanja, kako je rekao, "prve forme" strategije razvoja Srbije u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << narednih 10 godina, biće obavljene "široke konsultacije" sa stručnjacima, poslodavcima, investitorima, sindikatima, evropskim partnerima i nevladinim organizacijama.

Đelić je rekao da modaliteti tog dokumenta još nisu do kraja definisani, ali je istakao da će srpska strategija biti bazirana na ciljevima strategije Evropske unije do 2020. godine.

Srbija očekuje podršku EU u realizaciji strategije, rekao je Đelić i dodao da će Vlada Srbije pri pravljenju državnog budžeta za 2011. godinu "imati u vidu strategijski okvir za narednih 10 godina".

"Neodrživ model razvoja pre krize"

Đelić je izjavio i da model razvoja Srbije, koji je važio do početka svetske krize, nije više održiv, jer se u okviru njega od kredita finansirala potrošnja, koja je zatim išla u povećanje uvoza.

Đelić je u izjavi Tanjugu istakao da zbog toga Srbija mora da ima razvoj zasnovan na dugoročnoj štednji i preciznijim instrumentima u socijalnoj politici.

On je istakao da je protiv linearnih povećanja izdvajanja iz budžeta, jer onda to sužava prostor za investicije, ali da je pobornik dodatnih socijalnih davanja onima kojima je pomoć najpotrebnija.

"Srbija ima kapacitet da svima obezbedi minimum egzistencije, ali ne sme da i dalje povlači mere koji će je terati na neodrživi model", istakao je Đelić.

Prema njegovim rečima, potrebne su investicije u sektore koji će proizvesti izvoz, a ne samo u trgovinu, telekomunikacije i ono što se prodaje na domaćem tržištu.

Đelić je istakao da je nephodno obezbediti ekonomiju zasnovanu na znanju, jer Srbija ima nepovoljnu demografsku sliku, tako da je jedini način za rast da mali broj ljudi proizvodi veliko bogatstvo.

On je rekao i da je cilj Nacionalnog saveta za konkurentnost da Srbija do kraja mandata ove vlade, sa sadašnjeg 93. mesta, uđe među prvih 70 najkurentnijih zemalja na listi Svetskog ekonomskog foruma.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Djelić najavio prvi nacrt strategije razvoja Srbije

Izvor: S media, 10.Mar.2010

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić najavio da će prvi nacrt strategije razvoja Srbije do 2020. javnosti biti predstavljen do leta. ..On je agenciji Beta rekao da će taj dokumet najverovatnije obelodaniti Vlada Srbija, dodajući da je inicijativu za njegovo pravljenje prošle sedmice pokrenuo...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.