Izvor: Blic, 22.Maj.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Vlada usvojila Strategiju povećanja izvoza

Vlada Srbije usvojila je danas Strategiju povećanja izvoza kojom je predviđeno da izvoz srpske privrede do 2011. godine raste godišnje 25 odsto.



"Cilj je da se promeni struktura izvoza, kako bi se povećalo učešće proizvoda više faze prerade, odnosno da u ukupnom izvozu kapitalna potrošna dobra budu zastupljena 65 odsto, umesto sadašnjih 43 odsto", rekao je na konferenciji za novinare potpredsednik vlade Božidar Đelić.

Strategija predviđa da se, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako je dodao, osvoje nova tržišta i da se broj preduzeća koja godišnje izvoze u vrednosti većoj od 10 miliona evra poveća sa 66 na 120 do 2011. godine.

Ključna tržišta za izvoz su, pored Evropske unije, zemlje sa kojima je potpisan CEFTA sporazum koji se odnosi na slobodnu trgovinu, zatim Rusija, Ukrajina, Belorusija i Kazahstan, kao i zemlje Bliskog istoka i Severne Afrike.

Đelić je naveo da je planinano da se u cilju finansijske podrške izvoznicima sa 50 miliona dolara budžetskih sredstava dokapitalizuju agencije za finansiranje izvoza i njihovi krediti oslobode od obavezne rezerve.

U Strategiji podsticanja izvoza neke od mera su i jačanje ekonomske diplomatije, poboljšanje carinske i poreske politike, smanjenje administrativnih prepreka i unapređenje standardizacije proizvoda.

Izvoz srpskih preduzeća po stanovniku u 2007. godini u iznosu od 896 evra je 11 puta manji nego slovenčkih, a 2,3 puta nego hrvatskih firmi.

Odlukom Vlade Srbije, kako je rekao Đelić, iz budžeta će biti izdvojeno 500 miliona dinara za isplatu opremnina 1.000 radnika koji su tehnološki višak u šest fabrika namenske industrije, a koje trenutno zapošljavaju 7.000 radnika.

"Dugovi tih fabrika prema budžetu Srbije u iznosu od 2,7 milijardi dinara biće pretvoreni u uloge", naveo je Đelić i objasnio da na taj način država pokušava da pomogne namenskoj industriji da iskoristi svoje izvozne potencijale i uspesno okonča izvoz ugovoren za Irak.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Strategija povećanja izvoza

Izvor: B92, 23.Maj.2008, 09:37

Božidar Đelić (FoNet, arhiv)..Beograd -- Vlada Srbije usvojila je Predlog strategije povećanja izvoza Srbije za period od 2008. do 2011. godine... Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da je ta strategija izuzetno važna jer, kako je rekao, u Srbiji neće moći da budu dobre plate i penzije,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.