Đelić: Svi u državi moraju da štede

Izvor: B92, 13.Avg.2011, 05:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Svi u državi moraju da štede

Beograd -- Vicepremijer Božidar Đelić, na čiji predlog je osnovano Javno preduzeće "Nuklearni objekti Srbije" (NOS), kaže da je Vlada tamo uputila budžetsku inspekciju.

On kaže da će Vlada, u skladu sa nalazima inspekcije, odlučivati o odgovornosti direktora NOS-a Radojice Pešića.

"Niko nije zaštićen. Svi moraju da poštuju zakon i štedljivo troše budžetska sredstva", kazao je Đelić koji nije želeo da komentariše način poslovanja NOS-a i direktora Pešića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer to, kako kaže, treba da rade Upravni odbor preduzeća i Vlada.

Đelić je ostao uzdržan i u oceni opravdanosti trošenja desetina miliona dinara za kupovinu novih vozila, reklame, reprezentaciju, adaptaciju sedišta firme, nabavku nameštaja...

Vlada je osnovala JP NOS 13. jula 2009. na inicijativu tadašnjeg ministra nauke Đelića. Posle rekonstrukcije Vlade marta ove godine resor nauke pripojen je Ministarstvu prosvete Žarka Obradovića, koji je zatražio od Ministarstva finansija da pošalje budžetsku inspekciju u to preduzeće. Očekuje se da Vlada o odgovornosti rukovodstva NOS-a raspravlja sledeće sedmice.

"Finansijski plan poslovanja usvaja Vlada na predlog Upravnog odbora. Zakonske procedure moraju da se poštuju i svi u državi moraju biti štedljivi. Krajem 2010. godine preduzeće Nuklearni objekti Srbije je uspešno izmestilo, posle 26 godina čekanja, veliku količinu opasnog istrošenog nuklearnog goriva iz Vinče u Rusku Federaciju", pohvalio je, međutim, Đelić NOS.

S druge strane, direktor NOS-a Radojica Pešić kaže da ukoliko njegov poslodavac, Vlada, zaključi da „više ne treba da radim ovaj posao, ja nemam nikakav problem s tim".

"Već sam se jednom našao u sličnoj situaciji, kada mi je 2004. prestao mandat zamenika ministra za nauku i tehnologiju. Bavljenje javnim poslom ima svoja pravila igre, kojih sam jako svestan i koja sam prihvatio samim tim što sam prihvatio ovaj posao. Jedino mi je važno da neko objektivno sagleda rezultate moga rada i da principi zakonitosti i transparentnosti, koje sprovodimo u našem preduzeću, naiđu na razumevanje", kaže Pešić.

On očekuje da će inspekcija potvrditi zakonitost u raspolaganju finansijama u NOS-u, kao i da će biti upečatljiv podatak da je u 2010. ostvaren profit od 1,2 miliona evra.

"Finansijsko poslovanje neke javne institucije, pa i javnog preduzeća, proverava budžetska inspekcija, posebno kada je reč o preduzećima koja veći deo prihoda ostvaruju iz budžeta, što je slučaj i sa našim preduzećem, jer je 70 odsto naših prihoda u 2010. stiglo upravo iz budžeta. Štaviše, ovih dana razmatramo mogućnost da samoinicijativno pozovemo Državnu revizorsku instituciju, kako bi proverila naš rad", naveo je Pešić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.