Đelić: Nemačka da ratifikuje SSP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2010, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Nemačka da ratifikuje SSP

BERLIN - "Tražio sam podršku Komiteta za evropske poslove nemačkog Bundestaga da na bazi pozitivnog izveštaja glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, nemačka vlada pokrene proceduru za ratifikaciju SSP", kaže za Danas potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić.

"To bi značilo da već u junu ili ubrzo posle toga dođe i do zelenog svetla Evropskoj komisiji (EK) za razmatranje članstva Srbije u EU", objasnio je on. Indikativno je i to, dodao je on, da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i one frakcije koje su podržale nezavisnost Kosova bile zainteresovane za rešenje čiji bi deo bio i Beograd.

"Videlo se da Nemačka ne očekuje da Srbija prizna nezavisnost. Od nas se traži da u sklopu onoga što je naša politika budemo konstruktivni", naglasio je Đelić.

Prema njegovim rečima o ratifikaciji SSP će se sigurno u junu raspravljati na savetu ministara jer je to predviđeno zaključkom ovog tela iz prošlog decembra.

"Naš apel je da ukoliko Bramercov izveštaj bude pozitivan, u šta ne sumnjamo, proces ratifikacije počne bez odlaganja i u Nemačkoj", kaže Đelić.

"Naša glavna teza jeste da Srbija već danas daje doprinos EU. Srbija je zemlja koja želi da ojača Evropu, a ne da je oslabi. Imamo kapacitete koji mogu biti od značaja za Uniju u domenima bezbednosti, infrastrukture, ekonomije znanja, energetike", navodi Đelić, koji je u višednevnoj zvaničnoj poseti Berlinu.

On navodi da je diskusija sa nemačkim parlamentarcima bila veoma uspešna i da je bilo dosta reči o Kosovu.

"Dobro je poznata zvanična politika Nemačke o tom pitanju. Ne treba očekivati preokret takve politike preko noći, ali sam im predočio", naglasio je on, "našu državnu politiku a to je da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali i da želimo da budemo deo rešenja".

Na skupu u Berlinu, gde se Đelić nalazi, koji je posvećen budućnosti Evropske unije, govoriće najviši državni zvaničnici Nemačke i EU - nemačka kancelarka Angela Merkel i ministri finansija i spoljnih polova Volfgang Sojble i Gvido Vestervele i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, saopštio je Đelićev kabinet.

Srbiju će, na ovom prestižnom skupu, predstavljati Đelić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.