Đelić: Milijardu evra od Evropske investicione banke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Milijardu evra od Evropske investicione banke

LUKSEMBURG - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je od Evropske investicione banke dogovorena podrška infrastrukturnim projektima, razvoju preduzetništva i zdravstvu u Srbiji, ukupno više od milijardu evra, koji će biti operativni od 2009. do 2012. godine.

Posle razgovora s predsednikom EIB Filipom Mejstatom kojem je prisustvovao i guverner NBS Radovan Jelašić, Đelić je preneo da je dogovorena dodatna kreditna podrška od 540 miliona evra za izgradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << autoputa na Koridoru 10, i to 300 miliona evra za deonicu od Niša prema bugarskoj granici i 240 miliona evra za deonicu od Leskovca do Preševa.

"Što se tiče železnice završavamo jedan projekat vredan 100 miliona evra, a EIB nam je obećala podršku prema Evropskoj komisiji, da dobijemo dodatna sredstva za taj ključni pravac, jer naša zemlja sama ne može da ga izgradi", naveo je Đelić u telefonskoj izjavi nacionalnoj agenciji.

Sa EIB je dogovoreno odobravanje kredita za razvoj naših malih i srednjih preduzeća više od 250 miliona evra, koji će omogućiti bankama u Srbiji da nastave kreditiranje dobrih projekata, kazao je ministar za nauku i tehnološki razvoj.

Đelić i istakao da je to posebno važno u ovom momentu razvoja našeg bankarskog sistema.

On je naveo da je sa Mejstatom dogovoreno da se do kraja godine završe pregovori oko dva zajma - prvi od 50 miliona evra za lokalnu infrastrukturu, a drugi 70 miliona evra za dalji razvoj naših kliničkih centara.

"Gospodin Mejstat je prihvatio moj poziv da poseti našu zemlju 12. decembra, kada će sresti vodeće ljudi u našoj zemlji i očekujem da ćemo onda dodatno razviti našu saradnju", najavio je Đelić.

Potpredsednik Vlade Srbije rekao je da je EIB u mnogo čemu "bankar Evrope" i važan faktor razvoja naše zemlje, posebno u domenu infrastrukture - ne samo putne i železničke, nego i energetike, objekata prosvete, zdravstva, nauke.

EIB je najveća međunarodna finansijska institucija, koju je osnovala EU da bi izgradila infrastrukturu na našem kontinentu. Po veličini kapitala, EIB je pet puta veća od Svetske banke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milijardu evra od Evropske investicione banke

Izvor: RTS, 17.Nov.2008

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je sa Evropskom investicionom bankom dogovorena podrška infrastrukturnim projektima, razvoju preduzetništva i zdravstvu u Srbiji, od ukupno više od milijardu evra, koji će biti operativni od 2009. do 2012. godine. ..Sa EIB je dogovoreno odobravanje...

Nastavak na RTS...

Đelić: Podrška Evropske investicione banke sa milijardu evra

Izvor: Blic, 18.Nov.2008, 09:37

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je sinoć da je od Evropske investicione banke dogovorena podrška infrastrukturnim projektima, razvoju preduzetništva i zdravstvu u Srbiji, ukupno više od milijardu evra, koji će biti operativni od 2009. do 2012. godine...Posle razgovora s predsednikom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.