Đelić: Jake finansijske institucije uslov za EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2009, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Jake finansijske institucije uslov za EU

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar nauke Božidar Đelić izjavio je danas u Beogradu da je transparentno trošenje budžetskih sredstava bitna komponenta evrointegracija, i da Srbija, ukoliko ne ojača svoje finansijske institucije, neće moći da računa na pomoć iz Evropske unije (EU).

"Valjani rad Državne revizorske institucije jeste jedan od ključnih uslova za dobijanje sredstava iz strukturnih fondova EU. Poučeni nekim negativnim iskustvima, čelnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evropske komisije nam neće dodeliti dodatne stotine miliona evra kada dobijemo status kandidata ukoliko nemamo dobre finansijske institucije, uključujući i vrhovnu revizorsku instituciju", izjavio je potpredsednik Đelić za Tanjug.

Prema Đeliću, važno je da u budžetu za 2010. godinu Ministarstvo finansija obezbedi dovoljno sredstava za funkcionisanje mnogih institucija na čijem postojanju i valjanom radu insistira Evropska komisija.

"Veoma sam zabrinut trenutnim nacrtom budžeta, jer strah me je da danas nema dovoljno ljudi, niti se oni planiraju u budžetu za sledeću godinu, da bi implementirali naredni korak u kontroli naših javnih finansija", rekao je Đelić.

"Ne možemo da računamo na Evropu da pravi kapacitet koji moramo sami da izgradimo kako bismo upotrebili značajna sredstva koja nas očekuju. Do kraja 2011. moramo da dobijemo sertifikaciju Evropske komisije za upotrebu evropskih fondova iz svih kompotenti evropskog budžeta. Ukoliko to ne uradimo nećemo moći da iskoristimo sredstva", upozorio je Đelić.

Kontrola finansija, prema Đeliću, nije jedini segment državne uprave u kojem Srbija mora da poveća svoje kapacitete, i o tome se mora voditi računa i u budžetu i u planovima za smenjenje državne administracije.

"Jedino rešenje je da se jedan broj zaposlenih prekvalifikuje, a sa druge strane rezovi moraju biti i dublji kako bi se obezbedila mogućnost za zapošljavanje eksperata u domenu evropskih integracija", istakao je Đelić.

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja je inače jedino ministarstvo u Vladi Srbije koje je, prema izveštaju Državne revizorske institucije (DRI), na potpuno transparentan način trošilo budžetska sredstva u 2009. godini.

Predsednik te institucije Radoslav Sretenović izjavio je u petak u Beogradu kako je revizijom budžeta za 2008, DRI uočila je niz nedostataka i nepravilnosti u korišćenju budžetskih sredstava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.