Izvor: B92, 14.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Jačanju privrede potrebno jedinstvo političara

Beč -- Ministar finansija i ekonomije Srbije Božidar Đelić izjavio je u utorak da kašnjenje usvajanja Ustavne povelje do sada nije imalo negativne efekte, ali da dodatna kašnjenja mogu imati posledice po programe SRJ sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svetskom bankom i drugim organizacijama. Đelić je to izjavio novinarima u Beču na konferenciji finansijskih stručnjaka i investitora centralne i istočne Evrope "Juromani" (Euromoney), na temu "Strategije za novu Evropu", "Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je zadnje dve godine imala sjajne rezultate. Prošle godine smo proglašeni zemljom broj 1. kada je reč o napretku u sprovođenju reformi i dalja neizvesnost oko Ustavne povelje može da razvodni sve naše napore", rekao je Đelić.

Đelić je na skupu pred oko 1.000 potencijalnih investitora rekao da je politička stabilnost veoma važna za privlačenje investicija. Đelić je kazao da bi "bio očajan da dođe do odlaganja Usvajanja povelje, jer je od naroda traženo puno napora, počevši od cene struje pa do restruktuiranja preduzeća i ne bi bilo fer da svi ti napori budu uništeni time što se neko bori za malo bolju političku poziciju".

Đelić je rekao da su dve glavne političke opcije u Srbiji "osuđene" na saradnju i izrazio je uverenje da će Ustavna povelja biti usvojena do kraja januara. Na pitanje šta očekuje u ovoj godini ministar Đelić je rekao da se pre svega nada da neće biti "previše političkih natezanja, gubljenja živaca i energije". "Očekujem da imamo jednocifrenu inflaciju od devet procenata, da naš privredni rast bude najbrži u celoj Evropi sa pet odsto, da privučemo oko milijardu evra investicija, isto tako očekujem da kupovna moć naših građana nastavi da raste za nekih četiri do pet odsto", rekao je Đelić. Dodao je da očekuje da Srbija u domenu infrastrukture postane važan saobraćajni čvor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.