Đedović i ambasador Republike Koreje razgovarali o zelenoj energetskoj tranziciji

Izvor: B92, 12.Apr.2023, 17:49

Đedović i ambasador Republike Koreje razgovarali o zelenoj energetskoj tranziciji

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ambasador Republike Koreje u Srbije Đeung Li, sastali su se danas.

Oni su razgovarali o zelenoj energetskoj tranziciji i mogućnostima za unapređenje bilateralne saradnje u oblasti energetike.

Ministarka je istakla posvećenost izradi Integrisanog energetskog i klimatskog plana, čija se finalizacija očekuje u narednom periodu, kroz koji će se definisati ciljevi u povećanju energetske efikasnosti, udela obnovljivih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvora energije u proizvodnji i finalnoj potrošnji iz obnovljivih izvora energije, kao i smanjenja emisije štetnih gasova, saopštilo je Ministarstva rudarstva i energetike.

Đedović je upoznala korejskog ambasadora sa aktivnostima na unapređenju zakonodavnog okvira u oblasti energetike, izradi strateških dokumenata i planovima Srbije u vezi sa investicijama u izgradnju novih energetskih kapaciteta.

Ministarka je objasnila da se izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije nastoji stvaranje stabilnih i predvidljivih okvira za sve zainteresovane investitore u ovoj oblasti, a da se istovremeno obezbedi da elektroenergetski sistem ispunjava svoj osnovni zadatak, a to je sigurno snabdevanje građana i privrede.

"Zelena energetska tranzicija je zajednička tema bez obzira na geografsku udaljenost i predstavlja priliku da unapredimo našu bilateralnu saradnju u oblasti energetike, posebno kad je reč o novim i inovativnim tehnologijama", dodala je Đedović.

Ambasador Republike Koreje Đeung Li upoznao je ministarku sa zainteresovanošću južnokorejskih kompanija za investiranje u sektor zelene energije, kao i sa projektima koje Južna Koreja podržava u oblasti energetske efikasnosti.

Đeuing Li je naglasio da je energetski sektor velika prilika za proširivanje i jačanje bilateralne saradnja Srbije i Južne Koreje.

Kako se navodi, na sastanku je bilo reči i o kandidaturi Srbije za međunarodne izložbe EXPO 2027, kojom Srbija želi da se predstavi svetu kao globalni centar za kreativnost i inovacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.