Đavolja varoš kao svetsko čudo

Izvor: B92, 14.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đavolja varoš kao svetsko čudo

Kuršumlija -- Prirodni spomenik Đavolja varoš kod Kuršumlije nominovan u izboru za jedno od sedam svetskih čuda prirode. Podrška TOS-a akciji.

Ovaj prirodni fenomen se sastoji od 220 zemljanih figura nastalih erozijom tla. Zbog neobičnog izgleda figura, ovaj lokalitet je dobio naziv Đavolja varoš. "Radi se o jednom od najatraktivnijih prirodnih fenomena u Srbiji, ali i u svetu", ističe direktor Turističke organizacije opštine Kuršumlija Radovan Tanasković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Đavolja varoš je jedan specifičan oblik erozije koji se vrlo retko javlja u svetu. Ima samo nekoliko primeraka sličnih Đavoljoj varoši - na Alpima i u Francuskoj. U našoj Đavoljoj varoši je erozivni oblik najviše izražen, u smislu da ima najveći broj figura i najpostojanijih. Erozivni proces na ovom lokalitetu traje već vekovima, pojedine figure se postepeno ruše, međutim, druge nastaju", kaže on.

"Posebnu specifičnost u odnosu na druge slične prirodne fenomene u svetu je ekstremno kisela voda u dolini među ovim stubovima. Procenat metala u toj vodi se kreće od 5 pa do neverovatnih 16 procenata", kazao je Tanasković.

(djavoljavaros.com)

Podršku nominaciji Đavolje varoši za jedno od sedam svetskih čuda prirode dala je i Turistička organizacija Srbije.

U turističkom preduzeću Planinka iz Kuršumlije, koje upravlja ovim jedinstvenim spomenikom prirode, kažu da će intenzivirati akciju za prikupljanje što većeg broja glasova za izbor Đavolje varoši.

Podsetimo, 7. jula su objavljeni rezultati višegodišnjeg izbora sedam novih svetskih arhitektonskih čuda, u organizaciji Švajcarca Bernara Vebera.

Odmah po svečanoj završnici kampanje u Lisabonu, Veber je najavio početak perioda nominacija za sedam najatraktivnijih prirodnih fenomena, koji će trajati do 8. avgusta 2008, nakon čega će se formirati lista od 21 kandidata, od kojih će se globalnim glasanjem izabrati sedam prirodnih čuda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.