Dizajner iz Srbije oduševio nautičare

Izvor: S media, 13.Apr.2010, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dizajner iz Srbije oduševio nautičare

Inspirisan strahom od plivanja na otvorenom moru, mladi srpski dizajner Vuk Dragović (24) dizajnirao je jahtu „Atreides” koja ima specijalno dugme – aktivirajući ga ispod stepenica se izvlači montažni bazen gde se možete kupati bez bojazni da će vas pojesti neka morska neman.

Vukov dizajn se toliko dopao stranim kompanijama koje se bave prodajom jahti da su mnoge njegov projekat stavile na svoju internet prezentaciju, opisujući ga kao rešenje koje daje novu dimenziju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nautičkom uživanju.

Ovaj student četvrte godine industrijskog dizajna na Fakultetu za umetnost i dizajn Univerziteta Megatrend kaže da je jahta njegov diplomski rad iz predmeta dizajn proizvoda na klasi Milana Jovanovića.

- Inspiracija, odnosno „okidač” za ovaj projekat, bila je konverzacija sa mojom devojkom o jahting dizajnu i samom strahu od plivanja u otvorenom moru. To je bio početak razrade ovog koncepta, posle čega su usledile skice i konsultacije sa profesorom pre finalne razrade 3D modela - kaže Vuk za „24 sata”.

Ovaj mladić želeo je da napravi jahtu koja omogućava kupanje u dubokom moru, a da pri tom putnici nemaju strah od dubine ili životinja koje se tamo nalaze.

- Bazen se nalazi u koritu broda. Pritiskom na dugme ram se polako izvlači i formira osnovu bazena. Daske koje su formirane u koritu po zig-zag, odnosno harmonika sistemu, izvlačenjem formiraju ravan pod bazena - kaže on.

Prednji deo jahte podseća na trkački automobil i konstruisan je tako da asocira na brzinu, dok je zadnji deo posvećen odmoru i zabavi. Krov je pokriven solarnim panelima, a staklo napravljeno tako da pruža maksimalnu privatnost jer može da se zatamni.

Vuk jahtu nije ponudio nijednoj kompaniji, ali je od nekoliko nautičkih časopisa dobio molbu da pošalje opis i plakate jahte. Vuk je 2009. nagrađen na takmičenju „Tea Off!“ u Čikagu za dizajn čajnika „Dione”.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.