Divljač pričinjava znatnu štetu, ko će to nadoknaditi?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2021, 17:46

Divljač pričinjava znatnu štetu, ko će to nadoknaditi?

Umesto planova za narednu berbu voća Marija Molnar iz Kupusine pre tri godine sabirala je štetu s svom voćnjaku. A ono što je tamo zatekla bile su uništene sadnice voća na kojima su jeleni izgrizli koru i mlade pupoljke. Jeleni su izašli iz ograđenog lovišta, na mestima gde je ograda uništena.

Marija je zbog nastale štete podnela tužbu protiv Vojvodinašuma. Posle dve i po godine dobila je sudski spor, ali je sud priznao samo polovinu nastale štete, dok je Marija imala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i obavezu da plati polovinu sudskih troškova. Iste presude dobili su i drugi Kupusinci koji su podneli tužbe.

"Mislim da to nije fer, jer jelenska divljač pripada Vojvodinašumama i one treba da vode računa o stanju ograde kako jelenska divljač ne bi mogla izaći. To nije bilo u pitanju jedan ili dva jelena, već 50, 70 komada odjednom. Ja mislim da bi se i njima isplatilo da srede ogradu nego da godišnje plaćaju milione. Nisu nama cilj pare. Sadili smo voćnjake da bi od toga živeli mi i naše porodice. Da bi jedan voćnjak došao u pun rod treba čekati pet, šest godina, a nama je to uništeno", kaže Marija Molnar.

"Imali smo štete od jelena. Kada sam ušao u voćnjak sva kora je bila izgrižena, pupoljci. Bila je velika šteta, a sada smo dobili polovonu od onoga na koliko smo procenili štetu u našem voćnjaku«, kaže Oskar Molnar.

U preduzeću Vojvodinašume kažu da se na sudu procenjuje da li je divljač izašla iz lovišta i to je razlog što se ne ide na nagodnu sa oštećenim poljoprivrednicima.

" U većini slučajeva dolazi do sudskog spora, jer je pitanje da li je naša divljač prouzrokovala štetu. U slučaju Kupusine može da se pretpostavi da je sa našeg područja izašla divljač, jer od 60 kilometara ograde na tom području pet kilometara je bilo u lošem stanju. Pre dve godine krenuli smo u obnovu ograde. Obnovljeno je oko tri kilometra i može da se pretpostavi da je divljač izašla iz našeg lovišta", kaže direktor JP Vojvodinašume Roland Kokai.

Prošle godine Vojvodinašume isplatile su rekordan iznos za naknadu štete upravo zbog sudskih presuda koje su dobili voćari u Kupusini.

"Prošle godine na nivou Šumskog gazdinstva Sombor bio je jedan slučaj, a u okviru Vojvodinašuma tri slučaja. Zadnjih pet godina godišnje bude jedan slučaj i to uglavnom na području ŠG Sombor. Ukupno smo platili 7, 5 miliona dinara prošle godine. Samo ŠG Sombor platilo je šest miliona i to upravo zbog štete u voćnjacima Kupusine. Tih šest miliona dinara naplaćene štete je maksimalni iznos isplaćene štete u istoriji postojanja Vojvodinašuma", kaže Kokai.

Vojvodinašume gazduju sa 110.000 hektara lovišta. Ograđeno je 28.000 hektara, a ograda na lovištima duga je 300 kilometara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.