Izvor: B92, 06.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divac će biti većinski vlasnik "Knjaz Miloša"

Beograd -- Posle višemesečnih nagađanja ko će biti vlasnik i na koji način će se privatizovati najveća srpska fabrika mineralne vode, zvanično je saopšteno da "Knjaz Miloš" neće biti prodat kompaniji "Koka Kola", već košarkašu Vlada Divcu. Istovremeno, ministar za privredu i privatizaciju Srbije Aleksandar Vlahović potvrdio je da Vlade Divac neće biti jedini vlasnik aranđelovačke fabrike mineralne vode. "Sa Divcem je nekoliko američkih kompanija koje nisu veličine 'Koka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kole', ali su mnogo veće od Knjaza Miloša", rekao je Vlahović.

On je kazao da je dogovoreno da Skupština Kompanije u narednih 10 dana donese odluku o emitovanju akcija koje će obezbediti većinsku dokapitalizaciju i to na 58 odsto akcija koje drže manji akcionari. "Iza toga će se uraditi procena vrednosti kapitala Knjaza Miloša, pa će gospodin Divac i investitori zajedno sa njim dati garancije da će minimalno po toj ceni kupiti akcije od Akcijskog fonda nakon godinu ili godinu i po dana. Takođe, definisaće se, na osnovu procenjene vrednosti, minimalna cena jedne akcije, tako da će onaj ko bude imao većinski kapital - a to su gospodin Divac i investitori, imati obavezu da od svih manjinskih akcionara otkupljuje akcije minimalno po toj ceni, ukoliko, naravno, one budu ponuđene na prodaju", rekao je Vlahović.

Direktor Knjaza Radenko Marjanović kaže da je procena sa početka godine da je vrednost Knjaza oko 55 miliona evra. "Moramo angažovati jednu agenciju za procenu. Odrediće se visina kapitala i Vlade Divac mora da dokapitalizuje firmu sa tom vrednošću plus jedan dolar, odnosno sa najmanje 51 odsto, da bi postao vlasnik većinskog dela kapitala Knjaza Miloša. Naravno, on ima obavezu da usvoji socijalni program, koji će biti dogovoren između nas i Divca. Moguće je da tu postoje i neki konzorcijumi, ali mi razgovaramo sa Divcom. Nadamo se da će to sve biti u redu i da ćemo moći da dogovorimo sve detalje tog ugovora, jer bez toga ništa nije završeno", rekao je Marjanović.

Posle višemesečnih debata u javnosti, povodom ponude "Koka Kole", i čestog demogagoškog pozivanja na patriotizam prilikom prodaje "nacionalnog dobra", na kraju će strane kompanije zajedno sa Vlada Divcem biti većinski vlasnici "Knjaza". Ministar Vlahović saopštio je da će imena tih američkih kompanija biti poznata posle sastanka sa Divčevim savetnicima koji je zakazan za četvrtak, 9. oktobra. Radenko Marjanović, direktor Knjaza Miloša, za B92 kaže da se prema njegovim saznanjima ne radi samo o stranim kompanijama koje čine Divčev kozorcijum. "Kada smo mi razgovarali sa Vlade Divcem, nikakav konzorciju se nije pominjao, ali je moguće da je on tu u nekom većinskom delu, a da postoje još neke domaće firme. Koliko sam ja čuo, tu je ABS Beograda, koji ima građevinsku firmu u Rusiji i Americi itd. Prosto, mi moramo da vidimo ko stoiji iza toga, da bi to bilo potpuno čisto i jasno. Osnovno je da mi moramo da napravimo ugovor koji je minimum pet, a najverovatnije sedam godina, tako da se te akcije ne mogu prerpodavati nekome drugom. Mi moramo imati obezbeđen dugoročan razvoj, a mislim da je to interes i Divca i nas, a rekao bih i interes naše republike", rekao je Marjanović. On je rekao da će Upravni odbor zasedati u petak i doneti odluku o većinskoj dokapitalizaciji firme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.