Direktorska plata i ove godine za berače crvenog zlata: Dnevnica u malinjacima 4.000 dinara

Izvor: B92, 09.Apr.2023, 08:57

Direktorska plata i ove godine za berače crvenog zlata: Dnevnica u malinjacima 4.000 dinara

I dok mnogi malinari muče veliku muku sa naplaćivanjem dugova i preostalim zalihama crvenog zlata, neki se već uveliko spremaju za novu sezonu.

Iako je tek april, ne želeći ništa da prepusti slučaju, Vlade Marković iz Čačka koji zakupljuje malinjake u selima Radaljevo i Trešnjica, već je objavio oglas da traži berače malina za predstojeću sezonu, piše RINA.

"Ove godine dnevnica za berače je 4.000 dinara, uz tu dnevnicu imaju obezbeđenu hranu iz restorana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i smeštaj. Imaju uslove kao što ih imaju i ukućani. Angažovati dobre radnike nije lako, zato smo već sada krenuli u potragu. Otkupna cena o kojoj se polemiše ove godine jeste oko 300 dinara po kilogramu, što jeste manje u odnosu na prošlu godinu kada je bila 500 dinara, ali svakako idemo dalje. Kolo sreće se okreće", rekao je Marković.

Njegov prošlogodišnji rod je sav prodat, nema zaliha na lageru, a dobre prinose, uprkos lošim vremenskim uslovima, očekuje i ove sezone.

"Rodne grane na malinama nisu bile velike, sneg je napadao po listu i po grančicama i to je bio odličan izolator od mraza. Očekujemo solidne prinose i dobar kvalitet maline", dodao je on.

U prethodnom periodu kao veliki problem u srpskim malinogorjima navodi se starost sadnica, a iz resornog ministasrtva poručuju svim malinarima da iskoriste subvencije države i stari sadni materijal zemene novim, koji donosi mnogo veći rod po hektaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.