Izvor: B92, 25.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić o isplaćivanjima dugovanja štedišama "Dafimenta"

Beograd -- Istražni sudija Okružnog suda neće u naredna 3 dana saslušavati Dafinu Milanović, izjavio je njen branilac Branimir Gugl. On je prethodno najavio da će saslušanje biti obavljeno u sredu. Vlasnica bivše "Dafiment banke" koja je pre 2 dana doputovala u Beograd kako bi dala iskaz tereti se zbog zloupotrebe položaja, odnosno pronevere 19 miliona maraka. U medjuvremenu, od 26. avgusta država oštećenim štedišama te banke isplaćuje dugovanja. Na konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Guverner Narodne banke Jugoslavije Mlađan Dinkić saopštio je da je do sada izdato 20.000 potvrda štedišama "Dafiment banke" za podizanje uloga. Kompletna imovina banke pripada Republici Srbiji i njenom prodajom biće popunjen budžet iz kog se izdvaja novac za isplatu štediša. Isti princip važi i za "Jugoskandik". Govoreći o tome šta d imovine "Dafiment banke" može biti prodato, Dinkić je precizirao: "To je pre svega poslovni centar kod Vukovog spomenika, Mitićeva rupa. Kadqa to bude prodato, to je dogovoreno sa Skupštinom Beograda, taj novac će biti uplaćen budžetu Srbije za isplatu štediša 'Dafiment banke'. Po zakonu, sve što ulazi u stečajnu masu sada pripada Republici Srbiji i namenjeno je isplati štednje", kaže Dinkić.

Dinkić je istakao da je od početka primene zakona o deviznom poslovanju poraslo plaćanje nekretnina preko računa. Prilikom donošenja svih zakona u oblasti monetarne politike ostavljan je šestomesečni period za prilagodjavanje, kaže guverner. Tek onda krenulo se sa striktnim kontrolama i kaznama, navodi Dinkić i objašnjava da će tako biti i u slučaju kupovine nekretnina i plaćanja kirije stanodavcima preko računa. "Želimo da pospešimo tržište stambenih kredita i izgradnju stanova, a onda svako ko želi da kupi stan moraće da ima račun u banci. Isto važi za iznajmljivanje stanova", rekao je Dinkić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.