Izvor: B92, 10.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić najavljuje razvojni budžet, niz novih zakona i servisiranje javnog duga

Beograd -- Ministar finansija u Vladi Srbije, Mlađan Dinkić, je najavio da će njegovo ministarstvo do kraja naredne nedelje dostaviti Vladi predlog budžeta za 2004. godinu. Dinkić je na prvoj konferenciji za novinare na novoj dužnosti rekao da očekuje da čitav posao oko usvajanja budžeta u Skupštini Srbije bude završen do kraja meseca. On kaže da je u pitanju razvojni budžet o čijim pojedinostima će javnost biti upoznata kada ga Vlada usvoji.

Ministarstvo finasija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predložiće i niz novih zakona kao što su Zakon o porezu na dodatu vrednost, Zakon o igrama na sreću i ukidanje nekih kao što su Zakon o porezu na finansijske transakcije i odredjene odredbe Zakona o akcizama: "Srbija ima šansu da privuče investitore iz zemalja bivše jugoistočne Evrope koje sada ulaze u Evropsku uniju, samo ukoliko bude konkurentna u odnosu na neke druge zemlje koje ne ulaze u EU. Možda izgleda paradoksalno, ali činjenica da Srbija nije član EU može biti naša šansa za pokretanje privrednog razvoja, jer troškovi proizvodnje u ovim zemljama koje ulaze u Uniju, značajno će porasti, jer se moraju uskladiti sa nivoima Unije. U ovom segmentu pokušaćemo da za jednu trećinu smanjimo opterećenje i to će biti najradikalniji potez tokom ove godine, što se tiče Ministarstva finansija. Međutim, donećemo i zakon o igrama na sreću. Želimo da oporezujemo dobitke od igara na sreću i time ćemo u značajnoj meri kompenzovati gubitak fiskalnih prihoda od smanjivanja poreza na plate", kazao je Dinkić.

Dinkić najavljuje i donošenje Zakona o garancijskom fondu i Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita, što bi trebalo da omogući povoljnije uslove za uzimanje kredita: "Imajući u vidu pravnu nesigurnost, koju nije lako otkloniti u kratkom roku, moramo da razvijemo mehanizme za osiguranje bankarskih kredita, pre svega za osiguranje kredita za razvoj malih i srednjih preduzeća. Novina će biti poljoprivreda, stambeni krediti, osiguranje izvoznih poslova i osiguranje kredita za razvoj nedovoljno razvijenih područja".

Dinkić je rekao i da je nova vlada u budžetu zatekla 212 miliona evra i istakao da će uredno servisirati javni dug. Javni dug za ovu godinu je 413 miliona evra, od čega za staru deviznu štednju 230 miliona evra. Ukupni javni dug Srbije krajem 2003. godine iznosio 12,6 milijardi evra, što je 73 odsto bruto društvenog proizvoda, rekao je Dinkić na prvoj konferenciji za novinare od kako je postao ministar. On je najavio da će isplata stare devizne štednje početi 31. maja i istakao da će obuhvatiti i isplatu štediša Jugobanke iz Kosovske Mitrovice za ovu godinu i za prethodne godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.