Izvor: B92, 27.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić najavio rigoroznije kazne za utaju poreza na dohodak

Beograd -- Ministar finansija u Vladi Srbije Mlađan Dinkić najavio je rigorozne kazne za one koji do 31. marta ne prijave porez na dohodak. Ministar finansija je, u intervjuu "Blicu" od subote, ocenio da će se poreska disciplina poboljšati tek kada prva osoba u Srbiji koja je izvršila značajnu utaju poreza ode u zatvor. Dinkić je naveo da oko 13.000 ljudi nije prijavilo porez na dohodak, a od onih koji su prvi na spisku obveznika sa porezom od 9,9 miliona dinara rođen je 1977. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a drugi čija obaveza iznosi 9,8 miliona dinara 1984. godine. U grupi onih koji treba da plate više od milion dinara ima pet osoba mlađih od 25 godina, a 15 mlađih od 30 godina, dok jedna osoba nema ni punih 17 godina, naveo je ministar finansija.

Dinkić je podsetio da je za osobe koje treba da plate porez više od 100.000 dinara, a to izbegavaju, predviđena kazna zatvora do tri godine, a ukoliko je porez veći od tri miiiliona dinara, kazna je do deset godina zatvora.

Na pitanje novinara kako će se rešiti slučaj Bogoljuba Karića kome je prethodna Vlada Srbije vratila novac, naplaćen od ekstraprofita, Dinkić je rekao da će to biti rešeno u narednim nedeljama i da "nije bilo tačno ono što je Božidar Đelić mesec dana pred kraj mandata prezentovao javnosti, a što je inače osporio (Nebojša) Čović na Odboru za privredu i finansije".

Ceo intervju

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.