Izvor: B92, 22.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić ministar finansija 2006.

Vašington -- Ministru ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanu Dinkiću uručena nagrada "Ministar finansija u svetu" za 2006 časopisa Juromani.

Dinkiću je sinoć u Vašingtonu uručena nagrada "ministar finansija u svetu" za 2006, u izboru Juromanija (Euromoney). Na svečanoj dodeli nagrade izdavač časopisa Nil Ozborn rekao je da je Dinkić jedan je od najzaslužnijih što se Srbija, posle godina posrtanja pod vlašću Slobodana Miloševića, ekonomski oporavlja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Kao vrsni muzičar, Dinkić veoma dobro zna vrednost dobre kompozicije. Kao ministar finansija takođe", stoji, između ostalog, u obrazloženju nagrade.

Saopšteno je i da je Dinkić jedan od retkih u svetu koji je zauzimao tri najvažnije funkcije u fiskalnoj politici, a to su mesta guvernera i ministra finansija i ekonomije, ali i da je te funkcije dobro obavljao.

Dinkić je dobio nagradu i zato što je uveo red u poreski sistem, porez na dodatu vrednost i smanjio porez na dobit preduzeća na najniži nivo u Evropi, što je uvećalo javne prihode i značajno smanjilo obim sive ekonomije.

Ističe se i Dinkićeva zasluga u sređivanju bankarskog sektora i vraćanju poverenje građana u banke.

Dinkić je, zahvaljujući na priznanju, rekao da ta nagrada pripada narodu Srbije koji je podržao reforme u proteklih sedam godina, bez čega "nijedan od navedenih uspeha u ekonomskom sektoru ne bi bio ostvariv".

On je rekao da jedan čovek ne može sam ostvariti takav rezultat i dodao da zasluge dele i vlada i njegovi savetnici. Pred Srbijom su novi izazovi, ukazao je ministar i rekao da se reforme uspešno mogu realizovati samo ako postoji konsenzus o njihovoj neophodnosti.

"Mi u Srbiji znamo da moramo učiniti mnogo više. Imamo demokratsku vladu koja će pokušati da kompenzuje gubitke i štetu koju je naneo Miloševićev režim", rekao je Dinkić.

On je dodao da to nije lak zadatak, ali jeste ostvariv ako se nosioci reformi ne budu osvrtali na politički motivisane i nekonstruktivne kritike.

Dinkiću je čestitiao i kolega iz Vlade, potpredsednik Božidar Đelić. "Svaki uspeh svakog od nas je uspeh Srbije i, eto, Dinkić je danas dobio priznanje za sve što je radio. Mislim da i on i ja dobro znamo koliko su napadani i osporavani oni koji pokušavaju da promene našu zemlju", kaže Đelić.

"Evo jedne međunarodne potvrde da je ono što on radi, i što cela naša vlada radi, pozitivno. Danas mu čestitam i želim mu mnogo uspeha i da bude još više i njegovih i naših uspeha u godinama koje dolaze", rekao je on.

Dinkić je prvi ministar iz Srbije koji je dobio tu uglednu nagradu. Nagradu tradicionalno, u vreme godišnjeg zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, dodeljuje časopis Juromani, vodeći u svetu u oblasti finansija i bankarstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.