Izvor: B92, 27.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Uljarski kartel razbiti uvozom ulja

Beograd -- Uljarski kartel biće razbijen interventnim uvozom ulja, jer pritisak javnosti očigledno nije dovoljan da cena ulja bude snižena, izjavio je u petak guverner Narodne banke Jugoslavije Mlađan Dinkić, dodajući da ovaj kartel predvodi Sava Knežević.

"Uljarski kartel predvodi direktor fabrike 'Dijamant' Sava Knežević koji vrši pritisak na trgovine pretnjama da će im obustaviti isporuke ulja", rekao je Dinkić. Neophodno je, smatra guverner, izvršiti uvoz ulja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji bi "napunio" robne rezerve i kojim bi se intervenisalo na tržištu, što bi primoralo domaće proizvođače da snize cene. "Savezna vlada treba da ukine prelevmane na uvoz ulja. Druga mera je formiranje antimonopolske komisije na nivou Srbije, koja bi kažnjavala monopolsko ponašanje i firme koje se dogovaraju oko formiranja cena pojedinih proizvoda", smatra Dinkić.

Fabrika jestivog ulja "Vital" iz Vrbasa u ponedeljak će nastaviti da isporučuje trgovinama jestivo ulje po nižoj ceni, izjavio je direktor marketinga "Vitala" Stojan Drašković. "Napisi u štampi da je 'Vital' prestao da isporučuje ulje po nižoj ceni nisu korektni, jer 'Vital' nije ni prekidao isporuku jeftinijeg ulja", rekao je Drašković. Prema njegovim rečima, od "Vitala" se ne može očekivati da celo tržište pokriva uljem po nižoj ceni, jer "Vital" pokriva oko 25 odsto tržišta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.