Dinkić: Ruska ponuda nije prijateljska

Izvor: Politika, 29.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Ruska ponuda nije prijateljska

Ruska ponuda u okviru pregovora o međudržavnom aranžmanu, za Srbiju je ponižavajuća. Ili, najblaže rečeno, nije prijateljska. Zato što nam u oblasti gasa ne nude gotovo ništa, a istovremeno traže da u bescenje preuzmu NIS kao jedan od najvrednijih nacionalnih resursa. Prihvatanje takve ponude ugrozilo bi nacionalni ekonomski interes Srbije, bio je izričit ministar ekonomije Mlađan Dinkić u jučerašnjem razgovoru za "Politiku", koji, inače, objavljujemo u novogodišnjem broju. Uz potvrdu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je i premijeru Vojislavu Koštunici uputio pismo u kome je "izrazio ozbiljnu zabrinutost dosadašnjim tokom razgovora sa ruskom stranom.

Kako nam ništa ne nude? A energetsku stabilnost, kad je reč o snabdevanju gasom?

Nema nikakvih garancija da će gasovod uopšte proći kroz Srbiju. Oni kažu da će i to, na bazi tržišnih kriterijuma, trasu tek odabrati – do kraja sledeće godine. A ako gasovod i prođe kroz Srbiju, prema ponudi iz pregovora on bi bio veoma malog kapaciteta – 10 milijardi kubika godišnje, što je tri puta manje nego što su dali Bugarima. Čak kad bi trasa prošla kroz Srbiju i kad bi pristali na tako mali kapacitet, dok NIS traže odmah i po ceni od 400 miliona evra, što je upola niže od njegove knjigovodstvene vrednosti, gasovod bi biti aktivan tek od 2013. godine. Rusima je potrebno od tri do pet godina da izgrade 1.200 kilometara gasovoda ispod Crnog mora, od Rusije do Bugarske. Gasovod koji nije priključen na gas, priznaćete ništa ne vredi, objašnjava Dinkić i dodaje:

– Ruska strana ne prihvata ni predlog našeg ministra energetike da se izgradi ozbiljno skladište gasa u Vojvodini kapaciteta dve milijarde kubika, nudeći samo trista miliona kubika. U tom slučaju ostajemo potpuno zavisni, jer nećemo moći da skladištimo gas po nižim cenama. Ne prihvataju ni da zemljište na trasi, kojom bi eventualno prošao gasovod, bude srpski udeo u zajedničkom preduzeću, ali bi da preuzmu vlasništvo nad "Srbijagasom" i završenim delom skladišta u Banatskom Dvoru, koji samo treba napuniti.

Ovih dana je za NIS pominjana cena od milijardu evra?

Da, oni nude 400 miliona evra za 51 odsto NIS-ovog kapitala, plus 500 miliona evra investicija, ali u periodu 2008–2012. Samo nekretnine NIS-a, bez pumpi, bez biznisa, vrede bar 800 miliona evra. Uz to ruska strana traži da preuzme i nalazišta nafte, kao i sredstva za transport, što nije bilo planirano za prodaju, zatim da se do 2012. produži monopol na uvoz nafte i uvede monopol na preradu derivata nafte i da se do tada ne poštuju ekološke norme EU. To znači loš kvalitet goriva do 2012. i još veće zagađenje inače zagađenih Pančeva i Beograda. Uz sve to Rusi ne garantuju da bi otkupili 15 odsto akcija od građana, niti da bi ih listirali na berzi, odnosno dozvolili drugima da ih otkupi. Sve to samo nerazuman čovek može da prihvati.

Šta ste predložili u pismu premijeru i za šta ćete se zalagati na današnjem vanrednom zasedanju vlade?

Da Srbija, uz sve uvažavanje velikog napora Rusije da nam pomogne u pregovorima o statusu Kosova i Metohije i borbi za suverenitet zemlje, postupi ekonomski racionalno. Onako kako bi to učinile i sve druge zemlje koje sa Rusima pregovaraju o gasnom aranžmanu. Stav Ministarstva ekonomije je nepromenjen: da se NIS izuzme iz međudržavnog aranžmana, koji bi ostao u domenu gasa, i da se privatizuje na međunarodnom kvalifikacionom tenderu, sa aukcijom u završnici, i da krenemo sa početnom cenom od dve milijarde evra za 51 odsto, što je dvostruko više od knjigovodstvene cene. Jer, nijedno ozbiljnije preduzeće u Srbiji nije prodato po knjigovodstvenoj vrednosti. Uostalom, zar polovinu giganta kakav je NIS-a treba prodati po ceni koja je postignuta za RK "Beograd" koje su bile deset godina u stečaju ili gotovo četiri puta nižoj od dobijene za "Mobtel".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.