Dinkić: Procena se mora uvažiti

Izvor: B92, 09.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Procena se mora uvažiti

Mlađan Dinkić (FoNet)

Beograd -- Ministar ekonomije Mlađan Dinkić smatra da se tržišna procena NIS-a koju je uradila revizorska kuća "Dilojt i Tuš" mora uvažiti.

Podsetimo, procenjana vrednost NIS-a je 2,2 milijarde evra, a ministar ekonomije najavljuje da će ona biti iskorišćena kao baza za pregovore o prodaji NIS-a. Dinkić je, na konferenciji za novinare, naglasio da je velika razlika između 800 miliona evra i 2,2 milijarde evra, koliko je procenjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da vredi NIS.

U pregovorima će se pokušati da se izdejstvuje "fer cena", rekao je Dinkić i dodao da je "potpuno nevažno gde će ta razlika, koju treba da nadoknade Rusi, završiti", da li u rukama građana, u infrastrukturnim projektima ili državi.

Dinkić je kazao da će "Gaspromnjeft" biti u zakonskoj obavezi da po minimalnoj ceni, koja uzima u obzir procenu "Dilojt i Tuša", otkupi akcije od radnika i građana.

Gasprom zadovoljan

Ruska energetska grupa Gasprom pozdravila je danas ratifikaciju energetskog sporazuma Srbije i Rusije u srpskoj skuštini i ocenila da saradnje dveju zemalja u energetskom sektoru ulazi u novu fazu.

"Taj ugovor je veliki korak ka sprovođenju jednog od naših najvećih infrastrukturnih projekata. Pojačana saradnja Srbije i Rusije poboljšaće sigurnost u snabdevanju Evrope gasom i povećaće fleksibilnost transportnih pravaca, posebno gasovodom Južni tok", izjavio je zamenik predsednika Upravnog odbora Gasproma Aleksandar Medvedev.

Prema njegovim rečima, procene su da u NIS-u 24.126 ljudi ima pravo na 200 evra po godini radnog staža, što je ukupno 491.000 godina radnog staža, pa će tako učešće zaposlenih u podeli akcija iznositi između 4,34 i 4,46 odsto akcija NIS-a.

On je naveo da će država i mati 29,6 odsto, građani 15 odsto, a "Gaspromnjeft" 51 odsto akcija.

Dinkić je potvrdio da će se izveštaj "Dilojt i Tuša" naći na nekoj od narednih sednica Vlade, ali da se na sednici neće raspravljati o ciframa, već da će to biti samo "poštovanje tehničke forme".

Ministar je ubeđen da i "Rusi znaju da to nije fer aranžman" i dodao da "zbog toga ima prostora za pregovore".

Đelić: Sve nedoumice biće rešene

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da bi sve nedoumice oko gasnog aranžmana Srbije i Rusije trebalo da budu rešene do kraja godine.

"Očekujem da će sada kada je Srbija održala reč koju je dao državni vrh tokom posete Moskvi u januaru, biti ispoštovan i rok predviđen sporazumom i da će se nedoumice rešiti do kraja godine", kazao je Đelić novinarima u Skupštini Srbije.

On je dodao da za Naftnu industriju Srbije mora biti utanačen socijalni program, kao i precizirane investicije i njihov program.

Komentarišući protivljenje Lige socijaldemokrata Vojvodine koja je članica vladajuće koalicije, Đelić je naglasio da je on uveren da je energetski sporazum sa Rusijom dobar i za Vojvodinu jer će dovesti do investicija u rafinerije Pančevo i Novi Sad, kao i u podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru koje je na teritoriji Vojvodine.

"Dodatno s tim, bolje snabdevanje gasom doprineće dolasku novih investicija.Treba sagledati stvari u celini i ubeđen sam da će Vojvodina naći dobru računicu", kazao je Đelić.

Skupština Srbije danas je ratifikovala Sporazum o stabilziaciji i pridruživanju Evropskoj uniji i Energetski sporazum sa Rusijom.

Putnjikovićeva: Aranžman doveden u pitanje

Državni vrh je potpisao u januaru i Protokol u kojem se navodi da će za 51 odsto NIS-a Gasprom platiti 400 miliona evra, uz obavezu da investira još 500 miliona.

Taj Protokol Skupština nije ratifikovala, a "Gasprom" u saopštenju navodi da će se prilikom pregovora o kupopradajnom ugovoru rukovoditi upravo potpisanim Protokolom.

Novinarka portala Balkan Magazin Jelica Putnjiković smatra da je ceo aranžman doveden u pitanje.

"Ratifikacija Sporazuma bez ratifikacije Protokola, zapravo, ne znači ništa. jer međudržavni Sporazum počinje da deluje kada se ceo aranžman bude realizovao. Bez Protokola, to nije moguće i otprilike to liči na onu varijatnu - na venčanju mladoženja kaže 'da', a mlada kaže 'ne' i onda nema ništa od braka”, kaže Putnjikovićeva.

Tvrd stav Ruske strane po pitanju cene nije, kako se čini, omekšala ni procena tržišne vrednosti NIS-a koju je za potrebe Vlade uradio "Dilojt i Tuš", a za tu procenu kompaniji će iz budžeta biti isplaćeno skoro pola miliona evra.

Pre procene tržišne vrednosti, knjigovodstvenu vrednost NIS-a utvrđivala je kompanija "Meril Linč", a i za angažovanje te kompanije novac je obezbeđen iz budžeta. Na brojne kritike javnosti da je tako bačen novac poreskih obveznika danas je odgovorio ministar Dinkić.

"Kuća koja je bila angažovana u prethodnom periodu uopšte nije imala zadatak da procenjuje vrednost 'NIS-a', već da pripremi tender za prodaju 'NIS-a'. To što je Vlada odustala od tendera, nije krivica 'Meril Linča', zato je Vlada morala da joj plati određene troškove. Dakle, ovo je prvi put da je izvršena procena tržišne vrednosti, jer nakon ovog sporazuma koji je potpisan sa Rusima, sada nam treba ta procena, a treba nam i zbog utvrđivanja osnova za učešće radnika u ukupnoj vrednosti kompanije. Zašto to nije urađeno ranije, treba pitati one koji su bili u tom pregovaračkom timu u prošloj vladi", rekao je Dinkić.

Ako posao sa Rusima zaživi, država će u "NIS-u" imati 29,6 odsto, gradjani 15 odsto, a "Gaspromnjeft" 51 odsto akcija.

Dinkić je rekao da će "Gasprom" morati da se obaveže da će ponuditi otkup akcija od građana i radnika po minimalnoj ceni, koja će biti utvrđena na osnovu procene kuće "Dilojt i Tuš".

Konuzin prezadovoljan

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin pozdravio je ratifikaciju energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom u Skupštini Srbije, ocenjujući će njegova primena pretvoriti Srbiju u "najvažniji faktor evropske energetske politike".

"Skoro sve političke snage u Srbiji smatraju da je sporazum u skladu sa interesima zemlje", rekao je Konuzin i naveo da je prezadovoljan što je nakon određenih prepreka Skupština Srbije većinom glasova danas odobrila energetski sporazum.

Ruski ambasador je podsetio da sporazum, osim izgradnje gasovoda kroz Srbiju, predviđa i modernizaciju "Naftne industrije Srbije" i izgradnju podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

"To će samo po sebi pretvoriti Srbiju u najvažniji faktor evropske energetske politike", naveo je Konuzin.

On je kazao da će realizacija ovog sporazuma otvoriti dodatne mogućnosti za razvoj srpske energetike, hemijske industrije i drugih privrednih grana u kojima se koriste nafta i naftni proizvodi.

LSV za raspravu u Skupštini Vojvodine

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević izjavila je da će Liga socijaldemokrata Vojvodine tražiti da se pokrajinski parlament opredeli o najavljenoj privatizaciji NIS-a i energetskom sporazumu sa Rusijom.

Ona je na štandu u Novom Sadu gde LSV prikuplja potpise građana protiv najavljene privatizacije Naftne industrije Srbije (NIS) rekla da će ta stranka, čiji je i ona član, tražiti od pokrajinske administracije da se izjasni na koji način misli da bi bilo najbolje da Vojvodine bude obeštećena.

"Tražićemo da se Skupština Vojvodine jasno opredeli da li smatra da je ovakav energetski sporazum sa Rusijom, odnosno način na koji se NIS prodaje, štetan po Vojvodinu", rekla je Sedlarevićeva.

Ona je dodala da će LSV, uz to, tražiti i da se poslanici izjasne o predlogu da se rudna renta poveća sa sadašnja tri na 70 odsto "jer je reč o interesu građana Vojvodine u kojem nema mesta za stranačka potkusurivanja".

"Samo na taj način lokalne samouprave i pokrajina mogu da budu obeštećene na pravi način za ono što se trenutno dešava", rekla je Sedlarevićeva i najavila da će, ako to ne uradi pokrajinska administracija, LSV sama izaći sa planom i programom u vezi sa obeštećenjem Vojvodine.

Prema njenim rečima, ovo je jedno od pitanja na kojem predstavnici svih stranaka treba da pokažu da li su odgovorniji prema građanima Vojvodine ili pred centralama svojih stranaka.

Potpredsednica Skupštine Vojvodine je dodala da je za LSV neprihvativa prodajna cena NIS-a od 400 miliona evra jer toliko vrede samo zgrade u Novom Sadu i Beogradu, i da se LSV zalaže da prodajna cena bude veća jer je procenjena tržišna vrednost nacionalne naftne kompanije 2,2 milijarde dolara.

"Peticija je samo jedan od oblika protesta kojim želimo da pokažemo Vladi Srbije koliko građani Vojvodine prepoznaju da je ovo pljačka Vojvodine. LSV će i narednih dana nastaviti sa prikupljanjem potpisa i protestima po gradovima Vojvodine", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dinkić: Tržišna procena NIS-a se mora uvažiti

Izvor: Mondo, 09.Sep.2008

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je u utorak da tržišna procena NIS-a, koju je uradila revizorska kuća "Diloit i Tuš" na 2,2 milijarde evra, mora da se uvaži. Božidar Đelić izjavio je da bi sve nedoumice oko gasnog aranžmana trebalo da budu rešene do kraja godine.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.