Dinkić:Potreban visok rast privrede

Izvor: B92, 22.Okt.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić:Potreban visok rast privrede

Beograd -- Potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić kaže da Srbija mora da održi visoku stopu privrednog rasta i priliv stranih investicija u uslovima svetske finansijske krize.

"Spoljne okolnosti nikada nisu bile teže zbog čega je neophodan ozbiljan pristup Vlade i svih koji kreiraju ekonomsku politiku Srbije", kazao je Dinkić.

Deo odgovora predstavlja najavljeno povećanje garantovanog iznosa štednje na 50 hiljada evra i ukidanje poreza na štednju, kapitalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobit od trgovine hartijama od vrednosti i prenos apsolutnih prava na hartije od vrednosti.

"Očekujem da će Srbija prvi put uspeti da izvuče korist iz svetske krize, kada se talas pesimizma u svetu završi i investitori vide da su dobili u Srbiji. To znači da ćemo biti teritorija za preseljenje nekih industrija", kazao je Dinkić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja kaže da Srbija u proteklih pet godina beleži visoku stopu rasta bruto društvenog proizvoda, više od šest odsto godišnje. Prema njegovoj proceni, taj rast će do kraja 2008. dostići sedam odsto. Dinkić je podsetio da je rast BDP na početku godine iznosio oko 7,3 odsto.

Budžet Srbije za 2009. godinu treba da bude stabilizaciono-razvojni, a fiskalni deficit treba smanjiti sa sadašnjih 2,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na oko jedan odsto, izjavio je Dinkić.

On smatra Srbija mora da ima nizak fiskalni deficit radi ekonomske sigurnosti i da poveća nivo direktnih stranih investicija na oko pet milijardi dolara u 2009. godini, sa ciljem da održi visoku stopu rasta privrede.

Dinkić je naveo da su od početka januara do kraja jula ove godine direktne strane investicije dostigle oko 2,5 milijarde dolara, a do kraja godine one će dostići oko četiri milijarde dolara.

U ovom momentu Srbiji nije potreban finasijski aranžman sa MMF-om, već samo savetodavni, ocenio je Dinkić i napomenuo da Srbija sada ima devizne rezerve koje su 3,5 puta veće od dinarske novčane mase i stabilan bankarski sistem.

Ministar ekonomije je naglasio da se tek sad, u uslovima svetske krize, pokazalo da je restriktivna monetarna politika vođena s razlogom, što nisu učinile druge zemlje u okruženju, pa čak ni u EU i to je Srbiju sačuvalo od spoljnog uticaja te krize.

Prema njegovim ocenama, Srbija zajedno sa Kinom, i pored velike finansijske i ekonomske krize u svetu, ima veliku šansu da u 2009. godini bude izuzetno privlačna za strane investitore.

Objašnjavajući tu procenu, Dinkić je rekao da je nezapamćena finasijska kriza u svetu najpre zahvatila SAD, potom razvijene zemlje EU, dok su najmanje efekata imale naša zemlja i Kina, koje beleže visoke stope rasta.

Dinkić je najavio da će Vlade Srbije sutra raspravljati o paketu mera za ublažavanje efekata svetske finansijske krize i o predlogu za promenu uslova u postupku privatizacije, ali nije mogao da potvrdi da će raspravljati i o Srbijagasu.

Promena uredbe o uslovima plaćanja firmi

Ministar Dinkić je najavio i da će Vlada Srbije razmotriti izmene uredbi kojima bi se omogućilo plaćanje preduzeća u privatizaciji na rate. "Izmene uredbi koje regulišu tu oblast omogućiće kupcima preduzeća da avansom plate minimum 30 odsto cene preduzeća, a ostatak na rate do pet godina uz kamatu", kazao je on.

Dinkić je istakao da je cilj izmena uredbi koje regulišu tenderske i aukcijske privatizacije ubrzanje i uspešan završetak privatizacije. Ministar je dodao da će kupac odmah steći pravo upravljanja, a da će postati vlasnik preduzeća kada isplati poslednju ratu.

Dinkić je najavio da će tender za prodaju farmaceutske kompanije Galenika biti raspisan u 2009. godini. On je kazao da kupac Galenike neće imati mogućnost plaćanja kompanije na rate i dodao da očekuje veliku konkurenciju na tom tenderu.

Dinkić je dodao da su inicijalne javne ponude za prodaju preostalih javnih preduzeća u kojima će građani dobiti besplatne akcije odložene do oporavka evropskih berzanskih tržišta.

On je dodao da će akcije Telekoma Srbije i Aerodroma "Nikola Tesla" prve biti ponuđene na berzi kada se tržište stabilizuje, kao i da će nakon toga biti određena preduzeća za proširenje liste kompanije u kojima će građani dobiti besplatne akcije, jer je broj prijavljenih građana za milion veći od previđenog.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.