Izvor: Blic, 30.Okt.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Dug manji za 500 miliona dolara

Dinkić: Dug manji za 500 miliona dolara

BEOGRAD, LONDON - Jugoslovenski pregovarački tim koji je na čelu sa guvernerom NBJ juče započeo pregovore sa Londonskim klubom postigao je sporazum sa ovom grupom poverilaca da se iz ukupnog našeg duga, koji iznosi oko 2,8 milijardi dolara, isključe sva jugoslovenska dugovanja koja poseduju pojedine of-šor kompanije, uključujući tu i neke firme porodice Karić, ali i ranija dugovanja Beogradske bankarske grupe kojom je rukovodila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Borka Vučić.

- Time će ukupan jugoslovenski dug prema Londonskom klubu biti smanjen za oko 500 do 600 miliona dolara - izjavio je kasno sinoć za 'Blic' Mlađan Dinkić, guverner Narodne banke Jugolsavije. Prema njegovim rečima, pregovori će se nastaviti i danas, kada bi trebalo očekivati i zvaničan stav poverilaca prema jugoslovenskom predlogu da se uvaže predloženi principu za otpis ukupnih potraživanja koja postoje prema SRJ, ali i modaliteti servisiranja preostalog duga, visine kamatnih stopa, kao i period mirovanja do početka vraćanja dugova.

- On što je vredno istaći je da će sva tzv. 'povezana lica', odnosno pravni i fizički subjekti koji su koristili pogodnosti za vreme vladavine Miloševićevog režima kako bi po niskim cenama otkupljivali jugoslovenski dug, biti isključeni iz naših pregovora sa Londonskim klubom, a sva sredstva koja oni poseduju zamrznuta - dodao je Dinkić, napominjući da se pregovori neće završiti danas, jer poverioci sa kojima je naša delegacija pregovarala poseduju oko 50 odsto ukupnih jugoslovenskih dugovanja prema Londonskom klubu.

- Već 12. novembra očekujem da se sastanemo sa poveriocima iz Pariskog kluba, kojima dugujemo oko 4,3 milijarde dolara, i tek nakon razgovora sa njima nastavićemo razgovore sa Londonskim poveriocima - rekao je Dinkić.

Na pitanje da li se politička situacija u zemlji, a pre svega nerešeni odnosi između Srbije i Crne Gore i pregrupisavanja u okviru DOS-a, odrazili na ukupan stav poverilaca iz Londonskog kluba prema Jugoslaviji, Dinkić je rekao da za odgovor na to pitanje treba sačekati završetak današnje runde pregovora. Peđa Radojević

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.