Izvor: Blic, 22.Okt.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Budžet za 2009. bi trebalo da bude stabilizaciono-razvojni

Budžet Srbije za 2009. godinu treba da bude stabilizaciono-razvojni, a fiskalni deficit treba smanjiti sa sadašnjih 2,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na oko jedan odsto, izjavio je danas ministar ekonomije i potpredsdenik vlade Mlađan Dinkić.



On smatra da u uslovima velike finansijske krize u svetu, Srbija mora da ima nizak fiskalni deficit radi ekonomske sigurnosti i da poveća nivo direktnih stranih investicija na oko pet milijardi dolara u 2009. godini, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa ciljem da održi visoku stopu rasta privrede.

"Maðarska je imala dugo fiskalni deficit od čak 10 odsto BDP-a, a zbog krize penzionog sistema, morala je da uzme pet milijardi evra kredita od Evropske centralne banke", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare, povodom 100 dana rada vlade.

Dinkić je dodao da Maðarska trenutno traži od MMF-a ogromna sredstva za stabilizaciju platnog bilansa, zbog ogromnog fiskalnog deficita. On je naveo da je Maðarska uspela da smanji fiskalni deficit sa 10 na pet odsto BDP-a, ali je po tom ekonomskom pokazatelju daleko ispod mastrihtškog kriterijuma.

Objašnjavajući šta misli pod razvojnom komponentom budžeta za narednu godinu, Dinkić je rekao da to znači da u budžetu mora biti prekomponovana struktura rashoda, u korist većih kapitalnih ulaganja, odnosno, u podsticaje za velike investicije poput FIAT-ove u Kragujevcu.

"Neće biti jednostavno ukomponovati takav budžet, ali je to jedini način da Vlada Srbije garantuje da održi visok privredni rast u narednim godinama, koji je u proteklih pet godina bio šest, a početkom 2008. godine čak 7,3 odsto. Ako nemamo visok privredni rast, onda je pitanje visine plata i penzija u 2009. godini sasvim ugroženo. Preduslov za realni rast plata i penzija mora biti realni privredi rasta", naglasio je Dinkić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.