Izvor: Blic, 18.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar u Grčkoj i Austriji

Dinar u Grčkoj i Austriji

BEOGRAD - Dinar se juče pojavio na kursnim listama u Grčkoj, Austriji i Mađarskoj, a crnogorski zvaničnici su rekli da 'neće ometati poslovne banke da menjaju dinare'. Sličan je i komentar češke centralne banke.

Nacionalna banka Grčke počela je juče da obavlja konverziju dinara u ostale valute na teritoriji Grčke. Dinar je prva istočno-evropska valuta koja se menja u Grčkoj.

I austrijske banke juče su zvanično >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uvrstile jugoslovenski dinar u svoje kursne liste, ali će se menjati samo u filijalama 'Bank Austria', kao i 'Rajfajzenbanke'. U filijalama 'Bank Austria' utvrđen je kupovni kurs dinara od 61,7646, a prodajni 59,3424 za jedan evro. U 'Rajfajzenbank' kurs je utvrđen na nivou od 62,4695 dinara za kupovni i prodajni od 58,8305.

Dinar se juče našao u državnim menjačnicama u Mađarskoj, uključujući i najveću banku OTP. Više privatnih menjačnica, pre svega u Segedinu, još pre nekoliko meseci omogućilo je klijentima kupoprodaju naše valute. Tako, naprimer, menjačnica 'Ekskluziv best' dinar kupuje za 3,20, a prodaje za 4,16 forinti.

Pavel Zubek iz češke centralne banke je rekao da 'to što je dinar postao konvertibilan, još ne znači da će ga Češka narodna banka uvrstiti na svoje glavne devizne kurseve'. 'Naravno, ništa ne ometa češke komercijalne banke da dinar uvrste na svoje kursne liste i u ponudu', dodao je Zubek. Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da ga veoma raduje konvertibilnost dinara.

- Ostaje, naravno, da narednih sedmica i meseci, zaista proverimo kakav će biti odnos drugih inostranih zemalja, da proverimo da li će se konvertibilnost zaista potvrditi - rekao je Đukanović, naglasivši da će, ako bude tako, Crnoj Gori biti veliko zadovoljstvo da i dinar koristi na svom finansijskom tržištu i na taj način pospešiti i turističke i trgovinske tokove.

Predsednik Saveta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović rekao je da crnogorska CB neće ničim ni ohrabrivati, ali ni ometati poslovne banke u Crnoj Gori, ako za to imaju interes, da se bave poslovima konverzije dinara. Crnogorski ministar finansija Miroslav Ivanišević izjavio je da 'smatra da neće biti nikakvih problema da se dinar pojavi na kursnim listama u Crnoj Gori', a direktor Hipotekarne banke u Podgorici Slavko Drljević je poželeo 'uspeh konvertibilnom dinaru'.

Dinar se nalazi na kursnim listama većine banaka u RS, ali se ne menja za konvertibilnu marku ili neku drugu stranu valutu. Početkom naredne sedmice iz Centralne banke BIH bi trebalo da stigne zvanično upustvo oko statusa dinara, a očekuje se da narednih dana budu stvorene tehničke pretpostavke za konverziju dinara. U Hrvatskoj narodnoj banci je juče rečeno da će uvrštavanje dinara u kursnu listu HNB zavisiti od toga da li će biti prihvaćen u poslovanju hrvatskih poslovnih banaka, 'koje samostalno odlučuju kojim će stranim valutama trgovati'. Z.G. i agencije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.