Izvor: Blic, 29.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar se lagano oporavlja

Dinar je ponovo počeo blago da jača. Nakon dva dana kada je zabeležen pad vrednosti nacionalne valute, dinar se juče na kursnim listama oporavio, a očekuje da takav trend bude nastavljen i danas, kao i poslednjeg dana ove godine.

Prilog jačanju dinara delimično je imala odluka Narodne banke Srbije da poveća referentnu kamatnu stopu sa 9,5 na 10 odsto. Po rečima Gorana Nikolića, saradnika Privredne komore Srbije, ovo je dobra mera NBS zbog smirivanja inflacionih očekivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i usporavanja kreditne aktivnosti. Jučerašnji kupovni kurs Narodne banke Srbije iznosio je 79,3196 dinara za evro, dok prodajni 80,8380. U odnosu na dan ranije, poredivši srednji kurs, dinar je blago ojačao za 1,94 dinara.

U menjačnicama evro je mogao da se kupi za 81 dinar, a proda za 79,35.

Po čeku do 5.000 dinara

Od 1. januara iduće godine limit na čeku biće povećan. Tako će maksimalni iznos pojedinačnog čeka za plaćanja roba i usluga umesto 3.000 dinara biti povećan na 5.000 dinara, dok je za podizanje gotovine kod drugih banaka i pošta udvostručen na 3.000 dinara. Takođe, pojedinačni ček neće moći da glasi ispod 200 dinara (do sada je iznosio 150 dinara). Od početka godine isplata sa dinarskih i deviznih štednih knjižica po viđenju bez provere pokrića dnevno kod drugih banaka iznosiće 4.000 dinara, saopštili su iz Udruženja banaka Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.