Izvor: B92, 09.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar oslabio, indeks berze raste

Beograd -- Indeksi Beogradske berze zabeležili su najveći rast u poslednjih nekoliko nedelja, dok domaća valuta beleži najnižu vrednost u poslednjih 50 dana.

Uz promet od skoro 10 miliona evra, indeks 15 najlikvidnijih akcija zabeležio je rast od 4,5 odsto, dok je opšti indeks berze porastao za tri odsto. Sa druge strane, domaća valuta je i danas nastavila slabljenje prema evru, koje je obeležilo celu nedelju i tokom koje je dinar izgubio 3,5 odsto svoje vrednosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Evro danas po srednjem kursu Narodne banke Srbije vredi 83,5 dinara.

Od početka godine evro je najvišu vrednost dostigao 28. februara, kada je vredeo 83,8286 dinara, a najnižu 1. januara, kada je vredeo 79,2362 dinara.

Narodna banka Srbije saopštila je u sredu da je normalno da, pre važnih političkih odluka, devizno tržište reaguje u zavisnosti od očekivanja njegovih aktera, i to kretanjem kursa u oba smera.

To je najniža vrednost domaće valute u poslednja 52 dana. Jučerašnji kurs evra bio je 82,9254 dinara, odnosno za oko 60 para niži nego danas. Dinar je od početka nedelje oslabio prema evru za 3,5 odsto, odnosno za skoro tri dinara, a samo 7. maja domaća valuta oslabila je prema evru za 2,4 odsto, odnosno za skoro dva dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.