Dinar ojačao – kurs 87, 7769 za evro

Izvor: Glas javnosti, Beta, Fonet, 24.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar ojačao – kurs 87, 7769 za evro

BEOGRAD - Dinar je ojačao za 0,57 odsto ili za 51 paru, tako da će u danas zvanični srednji kurs biti 87,7769 dinara, objavila je NBS.

Kurs dinara je prošle nedelje bio u konstantnom padu prema evru i izgubio na vrednosti 3,96 odsto prema evru, ili 3,45 dinara.

NBS je u petak, 21. novembra, prodala 40 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, kako bi ublažila prekomerne dnevne fluktuacije kursa, izazvane povećanom tražnjom za devizama.

Od početka >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << novembra NBS je prodala 202 miliona evra, a u oktobru je intervenisala sa 269 miliona evra, podseća Beta.

Guverner NBS Radovan Jelašić je prošle nedelje izjavio da mere monetarne politike i aranžman Srbije s MMF garantuju stabilnost dinara na srednji i dugi rok i izrazio očekivanje da će se na srednji rok situacija s kursom normalizovati.

- I dalje ćemo, kao i do sada, uraditi sve da tržište nesmetano funkcioniše, a to ne znači da možemo da garantujemo jednu ili drugu visinu (kursa), ali kao i do sada trudićemo se da ne bude prevelikih dnevnih oscilacija - istakao je Jelašić.

Dinar je ove godine imao najveću vrednost 7. avgusta. Tada je srednji kurs bio 75,7543 dinara za evro.

Međutim, ekonomista Milan Kovačević ocenjuje da najavljeno jačanje dinara u odnosu na evro nije dobro, jer Narodna banka ponovo troši devize da bi stabilizovala kurs.

NEZAHVALNO JE PROGNOZIRATI

- LJudima plate realno padaju... Naravno da ćemo da osetimo ako nama plate realno padaju, samim tim što vrede manje evra iako su iste u dinarima, a sve ostalo poskupljuje i cena mu raste - rekla je ona za B92.

Krizu bi dodatno mogao da pogorša enormni rast kursa.

Stepanovićeva naglašava da je u ovoj situaciji nezahvalno davati prognoze o kretanjima kursa naredne godine, ali da su realne procene da bi jedan evro u 2009. godini mogao da vredi oko 90 dinara.

- Ne odobravam to što je banka uradila, jer će to moći samo da radi sa daljim smanjenjem deviznih rezervi. Mislim da ona ne može značajno delovati na kurs, jer su već devizne rezerve počele da se smanjuju, a dug prema inostranstvu povećava. Narodna banka će to verovatno uspeti u ponedeljak, ali ja ne bih preporučio da ide dalje sa značajnijim utroškom deviznih rezervi, jer smo ipak zanemarili kurs i previše ga prepustili uskom međubankarskom tržištu i mislim da se neće moći ponovo održavati na visokoj vrednosti - rekao je Kovačević za Fonet.

Prema Kovačevićevim rečima, sadašnji kurs može da donese probleme, ali i koristi.

- Ipak će kurs verovatno malo pomoći da se stvori nekakav povoljniji odnos između uvoza i izvoza i verovatno će pomoći da imamo manji saldo u tekućem računu. Sa druge strane, pošto imamo dosta robe iz uvoza na domaćem tržištu, to će pritiskati na povećanje cena, ali Narodna banka mora koristiti i druge metode da održava rast cena na prihvatljivom nivou - rekao je Kovačević.

- Stalan pad vrednosti dinara doveo je do povećanja troškova proizvodnje i do poskupljenja roba. To će se na građane, odraziti kroz smanjenu platežnu moć - smatra direktorka Ekonomist medija grupe Biljana Stepanović.

...Od početka novembra NBS je prodala 202 miliona evra, a u oktobru je intervenisala sa 269 miliona evra, podseća Beta.

I zasto se onda kleci pred MMF za pisljivih 550 M ?

Ko ovde laze, a ko krade?

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.