Dinar jača

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar jača

BEOGRAD - Dinar je danas ojačao prema evru za 0,23 odsto, tako da je zvanični srednji kurs evra 75,7543 dinara, što je nova rekordna vrednost domaće valute u ovoj godini.

Dinar je prema evru ojačao za 18 para i tako postigao najvišu vrednost od 16. oktobra 2004. Domaća valuta je u julu prema evru nominalno ojačala za 2,6 odsto, pre svega, kao rezultat restriktivne monetarne politike NBS, ali i okončanja neizvesnosti u zemlji posle formiranja vlade i uspostavljanja političke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stabilnosti, saopštila je NBS.

Zvanični srednji kurs dinara prema evru tokom jula kretao se u rasponu od 76,9939 do 79,0553 dinara za evro, dok je u minulih sedam meseci 2008. dinar prema evru nominalno ojacao za 2,9 odsto.

Jačanje zbog deviza

NBS je 5. avgusta na međubankarskom deviznom tržištu kupila tri miliona evra kako bi sprečila značajnije dnevno jačanje dinara u odnosu na evro.

Centralna banka je saopštila da će i dalje pažljivo pratiti kretanja na deviznom tržištu i biće spremna da reaguje u slučaju preteranih dnevnih oscilacija kursa Evro je u ovoj godini najvišu vrednost zabeležio dan posle parlamentarnih izbora u Srbiji, 12. maja, kada je vredeo 83,8674 dinara.

Ekonomisti procenjuju da dinar jača zbog povećanog priliva deviza u Srbiju od zaduživanja naših preduzeća u inostranstvu, direktnih stranih investicija, novca od doznaka, kao i manjka dinara na tržištu zbog restriktivne politike NBS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.