Izvor: Politika, 28.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar i dalje klizi

Ne postoji nivo kursa koji NBS brani, saopšteno je juče iz centralne banke; ona samo interveniše kada je značajnija neravnoteža u ponudi i tražnji

Evro nastavlja da jača u odnosu na srpsku valutu. Na osnovu kursa po kome se juče trgovalo na međubankarskom deviznom tržištu do popodnevnih sati, evro će danas zvanično vredeti oko 84,67 dinara. Uprkos tome, Narodna banka juče za razliku od prethodnog dana, kada je sa 26 miliona evra „podupirala” dinar, nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << intervenisala na tržištu.

U jučerašnjem saopštenju centralne banke se ističe da ne postoji nijedan planski, kritični ili psihološki nivo kursa koji NBS brani.Guverner NBS Radovan Jelašić,kako se dodaje, nikada nije pomenuo nijednu cifru kao granicu do koje dinar hoće ili neće da pliva, iako se ta informacija ovih dana plasira u nekim medijima.

Kurs se formira na tržištu i nije planska kategorija, a intervencije Narodne banke usmerene su na sprečavanje prevelikih dnevnih oscilacija kursa, naglašava se u saopštenju. NBS interveniše i kod prevazilaženja poremećaja koji mogu da ugroze normalno funkcionisanje tržišta, kao što su smanjeni dnevni obim prometa ili značajnija neravnoteža između ponude i tražnje.

Domaća valuta je od početka ovog meseca oslabila čak za oko deset procenata, a u poslednja tri dana u padu je za 3,5 odsto. U ovoj godini veoma nisko se spustila posle parlamentarnih izbora u Srbiji, kada je evro vredeo 83,86 dinara, ali je posle toga stalno jačala. Guverner je uveravao da NBS neće po svaku cenu koristiti devizne rezerve da bi zaustavio rast vrednosti evropske valute .

Zvanični prodajni kurs evra je juče iznosio 85,06 dinara, a u pojedinim bankama se prodavao za 85,6 dinara. Da podsetimo, evro je istog dana u januaru ove godine zvanično vredeo 82,99 dinara. Razlika između prodajnog i kupovnog kursa evra u nekim bankama u Beogradu bila je veća od 2,5 dinara.Kursne razlike na kojima banke dobro zarađuju naročitoosećaju građani koji rate za kredit otplaćuju po prodajnom kursu banaka.

Turbulencije na svetskom finansijskom tržištu, gde je novac sve skuplji, izvesno je, odraziće se i na vrednost dinara. Prognoze finansijskih stručnjaka o tome koliki će kurs biti do kraja godine su različite i nezahvalne. Dok su pojedini bankari uvereni da NBS, ipak, neće dozvoliti da evro pređe „crvenu liniju” od 85 dinara, Vladimir Čupić, predsednik IO Hipo Alpe-Adrija banke ocenio je da će posledice krize na finansijski sistem biti teške i da će kurs naredne godine nastaviti da raste.

B. Dumić

[objavljeno: 29/10/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Narodna banka intervenisala na medjubankarskom deviznom trzistu

Izvor: Economy.rs, 28.Okt.2008

Narodna banka Srbije intervenisala je danas na medjubankarskom deviznom trzistu prodajom 26 miliona evra, jer su uoceni poremecaji u funkcionisanju trzista koji su se odnosili na mali obim prometa i povecanu razliku izmedju kupovnih i prodajnih kurseva u kotacijama banaka.

Nastavak na Economy.rs...

NBS neće dozvoliti nagle promene kursa

Izvor: 24sata, 29.Okt.2008, 01:37

Evro će danas po srednjem kursu Narodne banke Srbije vredeti 84,73 dinara, što je za dvadesetak para više nego juče. Ipak, NBS juče nije intervenisala i kurs se formirao isključivo po tržišnim parametrima. Guverner Radovan Jelašić kaže da ne postoji granica do koje će se dinar braniti, ali...

Nastavak na 24sata...

NBS intervenisala sa 50.000.000 evra

Izvor: Capital.ba, 29.Okt.2008

 BEOGRAD, Narodna banka Srbije /NBS/ prodala je danas na međubankarskom deviznom tržištu 50.000.000 evra da bi obezbijedila potrebnu likvidnost i pokrenula funkcionisanje tržišta. Prije podne, do 12.30 časova, direktna trgovina između banaka iznosila je samo 1.100.000 evra, pa je ponuda deviza...

Nastavak na Capital.ba...

Narodna banka intervenisala sa 50 miliona evra

Izvor: Kurir, 29.Okt.2008

BEOGRAD, 29. oktobra 2008. (Beta) - Narodna banka Srbije danas je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 50 miliona evra da bi povećala promet i obezbedila likvidnost. Kako se navodi u saopštenju, do 12.30 časova trgovina između banaka na tržištu na kom se formira kurs dinara iznosila je...

Nastavak na Kurir...

Za jedan evro treba 84,92 dinara

Izvor: Blic, 29.Okt.2008

Narodna banka Srbije prodala je juče na međubankarskom deviznom tržištu 50 miliona evra kako bi obezbedila potrebnu likvidnost i pokrenula funkcionisanje tržišta...Pre podne do 12.30 sati direktna trgovina između banaka iznosila je samo 1,1 milion evra, pa je ponuda deviza od strane NBS bila usmerena...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.