Dinar će nastaviti da jača

Izvor: Politika, 17.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar će nastaviti da jača

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je juče da će monetarna politika i dalje biti restriktivna, zbog čega će dinar jačati u odnosu na evro, i neće moći da se postepeno smanjuje obavezna rezerva na bankarske depozite. "Restriktivnost monetarne politike uslovljena je fiskalnom politikom", objasnio je Jelašić na konferenciji za novinare i dodao da je za ostvarivanje makroekonomske stabilnosti ključno da se vlada u 2008. godini pridržava planiranog obima javne potrošnje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
On je istakao da je NBS garant postizanja i održavanja stabilnosti cena, ali da su i dalje prisutni rizici koji mogu da dovedu do inflatornih pritiska.

Prema njegovim procenama, ovogodišnja bazna inflacija, koja se odnosi na cene koje se slobodno formiraju, biće oko 4,5 odsto, čime će biti ostvaren cilj NBS da rast tih cene bude u granicama od četiri do osam odsto.

Mere koje sada preduzima centralna banka, kako je rekao Jelašić, usmerene su na ispunjenje plana da bazna inflacija u narednoj godini bude od tri do šest odsto. "Održavanjem cenovne stabilnosti, što je njena zakonska obaveza, NBS ujedno podržava i Vladu Srbije", istakao je Jelašić.

Trenutni međugodišnji rast ukupne inflacije je 8,5 odsto, a rast cena hrane i bezalkoholnih pića u avgustu i septembru u Srbiji je najveći u poređenju sa zemljama u regionu, dok je samo Bugarska imala veću inflaciju od Srbije.

Rast cena prehrambenih proizvoda pravdan je sušom, što bi, prema rečima Jelašića, značilo da je Srbija najviše pogođena sušom, iako je uticaj vremenskih prilika u zemljama regiona bio podjednak.

U četvrtom kvartalu ove godine Jelašić očekuje usporavanje bazne i ukupne inflacije. Na baznu inflaciju će, kako je dodao, uticati poskupljenje prehrambenih proizvoda, indirektni efekti poskupljenja naftnih derivata i jačanje dinara u trećem tromesečju, kroz pad cena uvezene robe.

Guverner je naglasio da devizni kurs i dalje određuje ponuda i tražnja deviza i da on nema značajan uticaj na rezultate spoljnotrgovinske razmene.

NBS nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu od 9. maja ove godine i na devizni kurs je uticala, kako je rekao, samo indirektno promenom referentne kamatne stope i drugim merama iz svoje nadležnosti. "Najveći izvoznici su privatizovana i restrukturisana preduzeća, a brži rast izvoza može da se postigne samo strukturnim reformama", ukazao je Jelašić.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.