Digitalizacija arhive čuva istoriju od zaborava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2018, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Digitalizacija arhive čuva istoriju od zaborava

U Sremskim Karlovcima danas je otvoreno Odeljenje Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju Srpske akademije nauka i umetnosti, koji imaju zadatak da očuvaju i predstave celokupno kulturno, umetničko i naučno nasleđe, a čije otvaranje je podržala Pokrajinska vlada.

"SANU i Srpska pravoslavna crkva baštine arhivsku građu neprocenjive vrednosti za naš narod, stoga je ovo izuzetno važan iskorak, jer će kroz proces digitalizacije bogata građa koju poseduje i čuva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Arhiv u Sremskim Karlovcima postati dostupnija istraživačima, ali i široj javnosti", rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Imajući u vidu značaj arhivske građe koju poseduje Arhiv, on je istakao da je obaveza i dužnost Pokrajinske vlade da podržava projekte i programe koji se odnose na očuvanje srpske kulturne i istorijske baštine.

Mirović je ocenio da je ovo značajan korak i u procesu revitalizacije Sremskih Karlovaca, kao jedne od ključnih tačaka naše istorije i naše duhovnosti, a koju je pokrenula Pokrajinska vlada osnivanjem Budžetskog fonda za obnovu.

"Sve što osvetljava istoriju ovih prostora i čuva je od zaborava, uvek će imati bezrezervnu podršku Pokrajinske vlade", izjavio je Mirović.

Predsednik SANU Vladimir S. Kostić istakao je zadovoljstvo što je, posle Beograda, Audiovizuelni arhiv otvoren i u Sremskim Karlovcima, poručivši da je želja Akademije da on postane relevantna nacionalna institucija za digitalizaciju kulturne, naučne, istorijske i umetničke baštine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Otvoreno Odeljenje Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju u Sremskim Karlovcima

Izvor: Radio 021, 07.Dec.2018

Odeljenje Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju Srpske akademije nauka i umetnosti otvoreno je danas u Sremskim Karlovcima...Zadatak ovog odeljenja je da očuva i predstavi celokupno kulturno, umetničko i naučno nasleđe..."SANU i Srpska pravoslavna crkva baštine arhivsku građu neprocenjive...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.