Devizne rezerve Srbije 10,5 milijardi EUR

Izvor: Economy.rs, 14.Jun.2015, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devizne rezerve Srbije 10,5 milijardi EUR

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju maja 10,55 milijardi evra čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 317 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga, saopštila je danas centralna banka.

Neto devizne rezerve na kraju maja iznosile su 8,39 milijardi evra.

Veći devizni prilivi u toku maja ostvareni su po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 92,7 miliona evra, korišćenja kredita >> Pročitaj celu vest na sajtu Economy.rs << i donacija u ukupnom iznosu od 55,3 miliona evra i po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 48,8 miliona evra.

Veći odlivi su realizovani po osnovu izmirivanja obaveza Republike Srbije na ime stare devizne štednje u iznosu od 101,3 miliona evra, isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 94,2 miliona evra i prema inokreditorima u iznosu od 40,1 milion evra.

Neto devizne rezerve na kraju maja iznosile su 8,39 milijardi evra i te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 602,5 miliona evra i bio je za 26,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,7 milijardi evra.

U maju dinar je nominalno depresirao prema evru za 0,3 odsto, a NBS nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu. (Economy.rs, 15. jun 2015.)

Nastavak na Economy.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Economy.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Economy.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.