Devizne rezerve Rusije 600 mlrd. $

Izvor: B92, 09.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devizne rezerve Rusije 600 mlrd. $

Moskva -- Rusija je uspela da uveća svoje devizne rezerve koje su se približile sumi od od 600 milijardi $, što je do sada najviši nivo.

Rusija je treća na globalnoj listi prema visini deviznih rezervi

Uprkos osetnom padu cena nafte na svetskom tržištu, tokom minulih mesec dana, podaci Centralna banke Rusije (CBR) pokazuju da su ruske rezerve deviza i zlata povećane, zaključno sa 1. avgustom, na 597,3 milijarde dolara.

Rusija je, prema rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << finansijskih eksperata u Moskvi, naglo počela da uvećava devizne rezerve od početka ove decenije, od kada se na svetskom tržištu beleži visok rast cena nafte i drugih vitalnih energenata.

Izvozom nafte i prirodnog gasa Rusija godišnje ostvaruje više od 40 odsto vlastitog deviznog priliva, navode domaći analitičari, uz opasku da će se rast ruskih spoljnih rezervi nastaviti i u toku narednih nekoliko godina, a verovatno i do kraja naredne decenije.

Rusija je treća na globalnoj listi prema visini deviznih rezervi, a zatim slede Tajvan, Južna Koreja i Singapur. Kina je, inače, bez premca u svetu prema vrednosti raspoloživih deviznih rezervi, u vrednosti većoj od 1,6 bilion dolara, dok je Japan na drugom mestu te liste sa spoljnim rezervama "teškim" nešto više od bilion dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.