Devizne rezerve NBS u julu porasle za 300 miliona evra

Izvor: S media, 14.Avg.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devizne rezerve NBS u julu porasle za 300 miliona evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u julu povećane za 299,3 miliona evra i dostigle ukupno 9,18 milijardi evra, saopštila je danas NBS.

Najveći uticaj na rast deviznih rezervi NBS tokom jula imali su priliv po osnovu obavezne rezerve koju su banke izdvojile od 199,5 miliona evra, kao i krediti od Evropske investicione banke i Svetske banke od 49,8 miliona evra.

Izraženo u dolarima, devizne rezerve NBS su iznosile 12,98 milijardi evra i takav njihov nivo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << obezbedjuje pokrivenost novčane mase (M1) od 374 odsto.

Devizne rezerve banaka su poslednjeg dana jula iznosile 715,8 miliona evra, pa su ukupne devizne rezerve zemlje na kraju jula iznosile 9,89 milijardi evra, odnosno 13,99 milijardi dolara.

U toku jula, po osnovu neto otkupa efektivnog stranog novca ostvaren je priliv u devizne rezerve NBS od 7,5 miliona evra, što predstavlja smanjenje od 9,1 milion evra u odnosu na prethodni mesec.

Iz deviznih rezervi NBS u toku jula isplaćeno je 17,4 miliona evra na ime izmirenja obaveza po osnovu stare devizne štednje i zajma za privredni preporod. Pored toga, plaćene su obaveze prema inokreditorima u iznosu od 5,5 miliona evra.



Od početka godine dinar oslabio prema evru za pet odsto


Dinar je u julu nominalno ojačao prema evru za 0,3 odsto, dok je u prvih sedam meseci ove godine dinar nominalno oslabio za pet odsto, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

Zvanični srednji kurs dinara prema evru u toku jula kretao se u rasponu od 92,4959 do 93,6463 dinara.

Obim realizovane trgovine devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 715,6 miliona evra i bio je za 104,3 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U toku prošlog meseca dnevne oscilacije kursa dinara bile su umerene, tako da NBS nije intervenisala i kurs se u potpunosti formirao pod uticajem tržišnih faktora na osnovu neposredne medjubankarske trgovine.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.