Devizne rezerve 11,07 milijardi evra

Izvor: NaDlanu.com, 11.Apr.2012, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devizne rezerve 11,07 milijardi evra

BEOGRAD, 11. aprila 2012. (Beta) - Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju marta iznosile 11,07 milijardi evra, saopštila je u sredu centralna banka.

BEOGRAD, 11. aprila 2012. (Beta) - Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju marta iznosile 11,07 milijardi evra, saopštila je u sredu centralna banka.Tokom marta najveći devizni prilivi zabeleženi su po osnovu izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka 96,0 miliona evra, korišćenja kredita i donacija u iznosu od 66,2 miliona evra i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 49,7 miliona evra.U istom periodu najveći odlivi iz deviznih rezervi realizovani su, kako se navodi, po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na medjubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 310 miliona evra i izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 112,5 miliona evra.Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju marta iznosile su 6,13 milijardi evra.U toku prošlog meseca, u cilju obezbedjenja nesmetanog funkcionisanja deviznog tržišta, NBS je prodala na medjubankarskom deviznom tržištu devize - evre u iznosu od 310 miliona evra.U martu je zabeležena nominalna deprecijacija dinara prema evru za 1,1 odsto, dok je od početka ove godine dinar prema evru nominalno oslabio za šest odsto, ističe se u saopštenju.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.