Deset zainteresovanih za Železaru

Izvor: RTS, 09.Dec.2014, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset zainteresovanih za Železaru

Ministar privrede Srbije Željko Sertić kaže da je stiglo deset prijava investitora za privatizaciju "Železare Smederevo".

Vlada Srbije će, najavio je Sertić, narednih dana doneti odluku o modelu prodaje Železare i posle toga raspisati javni poziv za učešće u privatizacionom procesu, prenosi agencija Beta.

Ministar Željko Sertić najavio je da će se za mesec dana znati koliko se može uštedeti u javnim preduzećima.

Ministar privrede je naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je nedopustivo za svaku državu, pa i za Srbiju, da javna preduzeća imaju 50 milijardi dinara gubitka.

Sertić je ukazao na to da najbolji i najveći vozni park imaju javna preduzeća gubitaši i naglasio da "ubuduće nijedan putnički automobil neće moći da bude kupljen bez znanja Ministarstva privrede".

Ministar privrede je podsetio da su sva javna preduzeća pre dve nedelje dobila precizna uputstva sa 19 tačaka o svojim obavezama za uštede.

Sertić je dodao da će Vlada učiniti sve da se prodajom Železare reši jedan od najvećih problema u privredi Srbije.

"Učinićemo sve da osposobimo Železaru, koja je potencijalno najveći proizvođač u Srbiji i kompanija koja može najviše da utiče na rast bruto domaćeg proizvoda i bude u funkciji, ne samo Smedereva već svih nas", istakao je Sertić na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o privremenom ograničenju prava obavljanja privrednih i drugih delatnosti.

Rok za dostavu pisama investitora zainteresovanih da učestvuju u privatizaciji Železare bio je 1. decembar.

Pisma sadrže, osim osnovnih podataka o investitoru, i predlog indikativne cene, investicionog programa, okvirnog plana poslovanja i broja zaposlenih u Železari.

Poziv investitorima objavljen je 31. oktobra ove godine, a najozbiljniji kupac je američki "Esmark".

Sa predstavnicima te kompanije razgovarao je premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je izjavio da očekuje da tender za prodaju smederevske čeličane bude završen do kraja januara.

RTS je saznao da su među zainteresovanim kompanijama "Krasni oktobar" iz Rusije, "United Group SA" iz Luksemburga, "RE Alloys SP ZOO" iz Poljske, "United Machinery Corporation" iz Rusije, "North London Trade Centre Limited" iz Velike Britanije, "Esmark Europe B. V." iz Holandije, "Prominvest AG Switzerland" iz Švajcarske, "Steel+Metal One Holding AG" iz Švajcarske i "Rafflesia Trading Pvt. Ltd." iz Bangladeša.

Vlada Srbije je vlasnik Železare od februara 2012, kada ju je za jedan dolar kupila od američkog "Ju-Es Stila" (US Steel), koji se povukao zbog gubitaka.

Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine, a ruski "Uralvagonzavod" se jedini javio na poziv, ali nije dostavio obavezujuću ponudu.

Vrednost proizvodnje "Železare Smederevo" je oko 340 miliona evra, a s punim kapacitetom dostigla bi 1,5 milijardi evra.

Država Železari mesečno daje 8,5 do 10 miliona evra, ali to preduzeće bankama duguje 260 miliona evra, dobavljačima 120 miliona i za sirovine još 145 miliona evra. Te dugove će najverovatnije preuzeti država.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.