Deset godina postojanja ECB

Izvor: B92, 31.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset godina postojanja ECB

Berlin -- Evropska centralna banka (ECB) obeležava sutra 10. godišnjicu, u jednom od najizazovnijih perioda svog postojanja.

Žan-Klod Triše, guverner Evropske centralne banke čijom je zaslugom evro postao kredibilna valuta

Za sada, međutim, guvernerJa banke Žan-Klod Triše i njegov 21 saradnik u bančinom bordu izgleda da se nisu uplašili inflatornih pretnji i usporavanja ekonomskog rasta u "zoni evra" navodi u analizi povodom godišnjice nemačka agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << DPA.

Očekuje se da sledeće nedelje, kada se budu sastali, ostaviti baznu kamatu na četiri procenta, 12. mesec zaredom, iako su potrošačke cene u 15-članoj evrozoni skočile rekordnih 3,6 odsto u maju.

"Ovo je vreme najpunije izazova za ECB od njenog osnivanja", izjavio je Rajner Ginterman, analitičar investicione kompanije "Drezdner Klajnvort".

ECB je, navodi nemačka agencija, u protekloj dekadi postigla zavidne rezultate, uspevši da zajedničku evropsku novčanu jedinicu, evro, pretovri u kredibilnu svetsku valutu, koja je pomogla banci da ima čvrst stav kada je bazna kamata u pitanju i da joj prostora da se suoči sa situacijom koju su neki analitičari nazvali "prvom ekonomskom krizom u 21. veku".

Dobar deo zasluga za ovakovo stanje pripada upravo Trišeu, koji je došao na čelo banke novembra 2003, navodi DPA, podsećajući da je posle "klimavih početaka", zajednička valuta 15 članica evrozone u aprilu ove godine postigla istorijski rekord, vredevši 1,60 dolara. Današnja snaga evra daleko je od dana neposredno po lansiranju evra, 1999. godine, kada je evropska valuta, zasenjena robusnim ekonomskim rastom u SAD, bila na rekordnom minimumu od 82,52 američka centa oktobra 2000.

Evropska centralna banka treba da se suoči sa mnogim izazovima

U poslednje vreme, solidni rezultati najsnažnije evropske ekonomije, Nemačke, pomogli su da ekonomija evrozone lakše izadje na kraj sa potresima izazvanim krizom na hipotekranom tržištu u SAD.

Oštre razlike u rastu između zemalja evrozone, međutim, komplikuju posao ECB. Dok se Nemačka diči dobrim rastom, pre svega zahvaljujući uspešnom izvozu, kreditna kriza je ostavila traga na druge ključne zemlje zone, poput Španije, Irske i Francuske, gde je doskora upravo tržište nekretnina, koje bilo u procvatu, bilo glavna ekonomska pokretačka snaga.

Stoga pred bankom možda stoji kriza zbog sukoba pojedinih država-članica koje će tražiti smanjenje kamata kako bi potpomogle rast i "jastrebova" u bančinim redovima koji se plaše da bi time rizikovali povećanje inflacije.

U međuvremenu, prognoze da će potrošačke cene u evrozoni narednih meseci dalje rasti dovele su do toga da ECB 10. rođendan proslavlja suočavajući se sa velikim izazovom da drži inflaciju na projektovanom nivou od nešto manje od dva odsto, navodi agencija, ali i podseća da se Evropska centalna banka izborila za to da prosečna godišnja inflacija u zoni evra bude 2,1 odsto u deceniji njenog postojanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.