Deripaska: Poništite tender za KAP

Izvor: B92, 26.Feb.2014, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deripaska: Poništite tender za KAP

Podgorica -- Kompanija CEAC, Olega Deripaske, zatražila je od stečajne uprave KAP-a da poništi tender ili odbije ponudu Uniproma za kupovinu imovene te kompanije.

Kako prenose današnji podgorički mediji, Centralno evropska aluminijumska kompanija zatražila je od stečajne uprave KAP-a da poništi tender ili odbije ponudu nikšićke firme Uniprom za kupovinu imovine nekadašnjeg najvećeg crnogorskog industrijskog giganta.

CEAC je zatražio da se poništi tender za prodaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << KAP-a zbog, kako se navodi, nepoštovanja Zakona o zaštiti državnih interesa u metalskom sektoru, koji je krajem prošle godine usvojio crnogorski parlament.

CEAC je ranije tužio Vladu Crne Gore zbog dešavanja u KAP-u, tražeći odštetu od 100 miliona evra. To je druga tužba firmi u vlasništvu Deripaske, pošto je prethodno EN plus grupa najavila da će podneti tužbu tešku 93 miliona evra arbitražnom sudu u Frankfurtu protiv Vlade Crne Gore, zbog, kao je navedeno, neispunjenih obećanja i izgubljenog profita kompanije u poslu sa KAP-om. Vlada Crne Gore saopštila je da su obe tužbe neosnovane, navodeći da je u čitavom poslu oštećena crnogorska, a ne ruska strana.

CEAC-a traži od stečajnog upravnika KAP-a Veselina Perišića da poništi drugi tender ili da odbije kao neprihvatljivu ponudu Uniproma, čiji je vlasnik Veselin Pejović.

U zahtevu CEAC navodi da je zakonom predviđena prodaja imovine KAP-a isključivo u celosti, a u drugom krugu ona nije ponuđena tako. Deo je imovine KAP-a je na prvom tender dobio Ukrajinac Roman Denkovič.

Nikšićka kompanija Uniprom jedina je dostavila ponudu na drugom tenderu za KAP u iznosu od 28 miliona evra, na koliko glasi i početna cena u drugom javnom pozivu za prodaju.

Uniprom je učestvovao i na prvom tenderu, kada je takođe ponudio cenu od 28 miliona evra, kao i zapošljavanje 300 radnika i investicije od 76 miliona evra.

Konačnu reč o eventualnoj prodaji KAP-a daće Skupština Crne Gore, kako je i predviđeno Zakonom o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, koji je usvojen u decembru prošle godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.