Izvor: Politika, 17.Avg.2009, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deoba dobiti između malinara i hladnjačara

Dogovor oko akontne cene nije postignut juče u Užicu, pa sledi nastavak pregovora u septembru

Užice – I ima i nema dogovora oko maline. Tim rečima bi se mogao opisati pomalo nejasan ishod jučerašnjeg višesatnog sastanka u sali Regionalne privredne komore u Užicu, gde su proizvođači malina iz ariljskog kraja i vlasnici ariljskih hladnjača, uz posredovanje predstavnika države, pokušali da dođu do rešenja problema otkupne cene ovog voća.

Posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nedavnog protesta malinara u Beogradu, koji je završen najavom novog sastanka za otklanjanje nesuglasica, ovo je bio taj najavljeni sastanak od koga se očekivalo da konačno, mesec dana posle berbe, reši spor oko cene.

A atmosferu je dodatno podgrejalo nekoliko stotina malinara iz Arilja, koji su došli da protestuju pred zgradom Gradske kuće u Užicu, u kojoj se sastanak održavao.

– Sastanak je tekao u teškoj atmosferi, ali mislim da je ipak postignut dogovor u načelu, lično sam zadovoljan sastankom. Dogovorili smo se oko deobe dobiti od zadnje cene koja ide u inostranstvo, i to u odnosu 60:40 u korist proizvođača. Mi smo, kao predstavnici Vlade Srbije, garantovali da će takav dogovor biti ispoštovan. A proizvođači moraju verovati državi, a ako ne veruju, pregovori nemaju smisao. Što se tiče akontne cene maline, tu se nije stiglo do dogovora. Malinari su tražili 135 dinara, a vlasnici hladnjača ponudili 115. Zbog toga je dogovoreno da se pregovori nastave 4. septembra – izjavio je posle sastanka Ivica Tončev, savetnik zamenika premijera Ivice Dačića, koji je sa Željkom Radoševićem, državnim sekretarom u Ministarstvu poljoprivrede, predstavljao državu kao posrednika u ovim pregovorima.

Ali sa ocenom Tončeva nije se složio predstavnik malinara Dragiša Terzić, predsednik Udruženja „Vilamet”, koji je rekao da ovde dogovor nije postignut, jer, uprkos obećanjima, sastanku nisu prisustvovali čelni ljudi Unije hladnjača Srbije kako bi se dogovor primenio na celoj teritoriji države.

– Ponuda za podizanje cene na 115 dinara, i to za malinu predatu posle 7. jula, jeste neki pomak, ali nedovoljan da obezbedi ulaganja proizvođača za narednu godinu u ovom poslu. Što se tiče raspodele dobiti po završnom računu, mi nikad od hladnjačara nismo na taj način dobili ni dinar, pa kako da verujemo u ponuđenu deobu dobiti. Ne verujemo ni u garanciju države, jer su njeni predstavnici obećali da će na ovaj sastanak doći i Rade Ljubojević, predsednik Unije hladnjača Srbije, a on se nije pojavio. Nema ni ministra Mrkonjića, koji je obećao da će biti tu. Posle svega, mi ćemo stavove sa sastanka preneti skupštini našeg udruženja, a ona će doneti odluku da li će prihvatiti nove pregovore i šta ćemo dalje činiti – izjavio je Terzić.

Vlasnici ariljskih hladnjača, njih desetak koji su učestvovali na ovom skupu, nisu bili raspoloženi za izjave novinarima.

B. Pejović

[objavljeno: 18/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.