Demontaža braće Brkić

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Maj.2019, 07:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demontaža braće Brkić

ZAGREB - Baš nekako u vrijeme predsjedničke kampanje 2015. godine, kada se Kolinda Grabar-Kitarović natjecala za predsjednicu RH, Jozo Brkić počeo se pojavljivati u krugu ljudi bliskih toj povratnici iz SAD-a koja je kao kandidatkinja HDZ-a pretendirala na Pantovčak.

Jozo Brkić u izbornoj je noći bio i u službenim prostorijama Kolinde Grabar-Kitarović u tadašnjem Hypo centru gdje je današnja predsjednica dočekala pobjedničke rezultate izbora.

Brat Milijan >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Brkić, tada kao glavni tajnik HDZ-a, operativno je velikim dijelom odradio kampanju Kolindi Grabar-Kitarović koja je, brojeći samo glasove u Hrvatskoj, tijesnom prednošću pobijedila tadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića. O Jozi Brkiću tada, kao ni danas, nije se znalo puno, osim da je Brkićev brat i povratnik iz Australije. Nejasna je i njegova točna uloga u predsjedničinoj kampanji, osim što se može pretpostaviti da ju je financijski ili operativno pomagao. Četiri godine kasnije, Jozo Brkić slovi za osobu prijateljski blisko povezanu s Kolindom Grabar-Kitarović i njezinim suprugom Jakovom, a do izražaja je došla i njegova poduzetnička crta – osnivanje jednostavnih društava preko kojih unajmljuje brojne gradske i državne prostore u središtu Zagreba, piše Večernji list.

Za nekretninske poslove Joze Brkića s Gradom Zagrebom i državom zainteresirao se i Uskok, a sve u jeku kraka afere SMS u kojoj su pod istragom DORH-a Jozo i Milijan Brkić, Franjo Varga i Blaž Curić pod sumnjom da su navodno špijunirali četiri ženske osobe.

Eliminacija i detronizacija Milijana Brkića započela je u Plenkovićevu HDZ-u i prije afere u kojoj ga se povezuje s bivšim informatičarom MUP-a Vargom, kojeg se sumnjiči da je izradio lažnu SMS korespondenciju premijera Plenkovića i bivše potpredsjednice Vlade te onu u slučaju Mamić, ali otvaranjem službene istrage DORH-a zbog navodne špijunaže supruge Karmen Brkić, koja to demantira, i načelnice Lovreća Anite Nosić, čini se da je obračun s Brkićem u finalu. Štoviše, Uskokovo češljanje poslova Joze Brkića, ali i to što je zagrebački gradonačelnik Bandić s njim raskinuo ugovor za prostor od 30-ak kvadrata u Paromlinskoj jer navodno duguje 20-ak tisuća kuna najma i nije objekt priveo svrsi (fast food), navode na zaključak da je u tijeku politička i poslovna "demontaža" braće Brkić. Izvori bliski Milijanu Brkiću ironično poručuju "ma slučajno je da se upravo sad istražuje i brata Jozu", dok Jozo Brkić ponavlja da je riječ o hajci. Izvori iz Predsjedništva HDZ-a ne dvoje da je puno slučajnosti, ali upozoravaju kako u stranci o Brkiću vlada potpuna šutnja.

– Svakome je jasno da je riječ o koordiniranoj akciji protiv Milijana i Joze Brkića, a u predviđanja da će ona završiti ne bih se upuštao – rekao nam je izvor iz HDZ-a.

Drugi sugovornici iz HDZ-a pak komentiraju da je Jozo Brkić sve gradske ili državne prostore, kojih je navodno 40-ak, dobio na natječajima prema određenim pravilima i da je netko trebao nadzirati koristi li ih on propisno. Oni koji su u HDZ-u bliski s braćom Brkić kažu da Jozo ima velik utjecaj na brata Milijana i da je u odličnim odnosima s predsjednicom RH. U HDZ-u gotovo ništa ne znaju o Jozinim poslovima u Australiji, ni na čemu je zaradio novac. Prema pisanju 24sata, Jozo Brkić svojim je jednostavnim društvima posudio ukupno 1,9 milijuna kuna, a Jozo je i bratu Milijanu, pisalo se, posuđivao po milijun kuna da M. Brkić zatvori svoje kredite. Na poziv brata Milijana, Jozo je ulagao i u projekt Opatovina koji je kasnije završio na sudu.

Jozo Brkić jučer se oglasio priopćenjem vezanim uz istragu svojih poslova s gradskim i državnim prostorima. Tvrdi da je poslovanje trgovačkih društava u njegovu vlasništvu u skladu sa zakonima RH. 'Skrivali nedostatke lokala' – Natječaji za zakup poslovnih prostora javni su i transparentni te je nejasno o kakvim bi se to radnjama ili postupcima poduzetnika koji je u svemu udovoljio zahtjevima iz tih natječaja uopće moglo raditi. Ispravno je i očekivano da nadležne državne institucije nadziru poslovanje poduzetnika, ali je neshvatljivo i neprihvatljivo da se mimo tih institucija i mimo zakona, bez ikakva razumnog opravdanja i osnove, provodi uporna sustavna hajka na pojedinca, usmjerena jedino na to da se o istome stvori negativan dojam i da mu se nanese teško popravljiva šteta...

Povremena kašnjenja s uređenjem dijela prostora vezana su i uz činjenicu da zakupodavci u pojedinim slučajevima oglašavaju i daju u zakup prostore koji nemaju ni osnovne uvjete za uporabu. Neki prostori nemaju ni priključaka za struju, vodu i plin, ili se nalaze u tako derutnom stanju da je, u nekoliko slučajeva, čak upitna i statika objekta. Zakupnik pri sklapanju ugovora i nije znao za predmetne nedostatke jer je zakupodavac oglašavao nekretninu bez nedostataka... – napisao je Brkić.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.