Delta traži manju cenu za Stožice

Izvor: B92, Beta, 31.Mar.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delta traži manju cenu za Stožice

Budimpešta/Zagreb -- Kompanija Surgutnjeftgas, koja je preuzela OMV-ov udeo od 21,2 odsto u Molu, važi za veoma blisku Kremlju i po profitu je četvrta ruska energetska kompanija.

Visoka cena od 1,4 milijarde evra koju je kompanija sa sedištem u Sibiru platila za OMV-ov udeo u Molu, tumači se namerom da poveća udeo u mađarskoj kompaniji.

Surgutnjeftgas u svom portfelju nema rafinerije kao investicijski trošak, nego samo proizvodnju pa je u godinama visokih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << profita na sirovoj nafti, akumulirala, procenjuje se, oko 20 milijardi dolara, piše hrvatski "Poslovni dnevnik".

"Šta se iza tog preuzimanja krije, u ovom trenutku je prerano govoriti", kaže Chirvani Abdoullaev, analitičar za naftu i gas moskovske Alfa Banke.

Transakcija je u Mađarskoj primljena s velikim iznenađenjem, pošto o njoj, kako navode budimpeštanski mediji, ništa nisu znali ni članovi vlade, niti rukovodstvo Mola.

Kupoprodaja je utoliko čudnija što je generalni direktor OMV-a Volfgang Rutenštorfer pre samo nedelju dana u intervjuu bečkom "Profilu" izričito rekao da ta firma nema nameru da se liši akcija Mola.

Umesto toga, austrijska naftna kompanija je prodala sve svoje akcije i to po nešto višoj ceni od one koja bi sada mogla da se ostvari na tržištu.

U kanelariji za medije novog ruskog suvlasnika nije bilo komentara na pitanje da li već planiraju povećanje udela u mađarskom Molu i da li će se dalje širiti na EU. Odluka o preuzimanju je mnoge iznenadila a zbog Molove kontrole hrvatske naftne indstrije Ina, vest je odjeknula i u Hrvatskoj.

Potpredsednik hrvatske vlade Damir Polančec je tim povodom izjavio da bi se značajnom promenom smatralo ukoliko bi neko kupio više od 50 odsto Mola, i da nema mesta strahovanju.

Ipak, većina poznavalaca branše saglasna je s procenom ruskog analitičara - iza poteza naftne kompanije koja drži 13 odsto ruske proizvodnje nafte, a nikad dosad nije izašla izvan ruskih granica, stoji namera da ukrupni svoj udeo u Molu i da se snažnije pozicionira na tržištima u Evropi.

Nedostatak sredstava u vreme krize smatra se glavnim motivom austrijske OMV Grupe da proda svoj udeo Rusima, navodi list.

Prema neslužbenim procenama OMV-ova potreba za svežim kapitalom premašila je 1,2 milijarde evra jer je kompanija dosta investicijski izložena, Surgutnjeftgas, s druge strane, obiluje kapitalom.

Procentualno gledano najviše akcija Mola ima grupa stranih investitora (24,3 odsto), a pored Surgurtnjeftegasa tu su još i OTP banka (8,5), zaposleni u samom Molu (8,4), BNP Paribas (7,3), ČEZ (7,3), Oman Oil (7,0), domaći pravni ulagači (6,4), Magnolia (5,7) i domaći pojedinačni investitori (3,9).

Pre nekoliko sedmica predstavnici ruskog Gasproma, Mola i vlade dve države dogovorili su saradnju oko izgradnje gasovoda Južni tok i zajedničkog skladišta gasa.

Surgutnjeftgas se smatra kompanijom koja je izuzetno bliska Kremlju i premijeru Vladimiru Putinu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Delti još nedelju dana za uplatu rate za centar u Ljubljani

Izvor: EMportal, 31.Mar.2009

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković izjavio je da srpski Delta holding ima rok od još nedelju dana da uplati drugu ratu za trgovački deo sportsko-trgovačkog centra Stožice.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.